Sommarens bästa bubbel – 13 favoriter

Trots den speciella tid som råder och även om att det finns begränsningar i hur vi har fest så finns det ändå glädjestunder att fira, med bubbel eller annat gott i glasen.

SvD:s Mikael Mölstad har provat allt mousserande vin i Systembolagets ordinarie sortiment. Här är hans tretton favoriter just nu. 

Under strecket
Publicerad
Annons

Prosecco/Spumante (Italien)

Passar för både skålar och spritz

Betyg: 4 av 6

Astoria Prosecco Superiore 2018

Italien, Prosecco, 120 kr, nr 76463, vitt mousserande

Välgjort proseccobubbel som passar både för att skålas med som det är – eller blandas till en spritz med någon smaksättare. Frisk doft med citrustoner – rik bitterkryddig smak med viss sötma och balanserad syra i avslutningen.

Prisvärt  på champagnedruvor

Betyg: 5 av 6

Rotari Brut Riserva 2014

Italien, Trentino, 125 kr, nr 7567, vitt mousserande

En av Italiens mest prisvärda bubbel gjord enligt klassiska champagnemetoden. Nittio procent chardonnay och resten pinot noir ger fina toner av citrusskal med brödig nötighet och lång avslutande bitterkryddig syra.

Sött och friskt till tårtan

Betyg: 4 av 6

Castiôn Moscato d'Asti 2019

Italien, Piemonte, 95 kr, nr 7873, vitt mousserande

Aromatisk med apelsinton, sött och bubblande – ett festligt och smakmässigt perfekt vin till tårtor och många söta desserter – och dessutom med låg alkohol. Gjort på druvan muscat som jästs till bara 5,5 procent alkohol.

Ekologiskt från familjefirman

Betyg: 5 av 6

Dignitat Cava Brut Nature

Spanien, Katalonien, 109 kr, nr 78768, vitt mousserande

Hundraåriga familjefirman Masachs i Penedès har länge varit specialiserade på cava enligt champagnemetoden. Deras Brut Nature är både ekologiskt och veganskt med mogen nötig frukt och rik syra som avslutning.

Topproducent med stor cuvée

Betyg: 6 av 6

Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva 2016

Spanien, Katalonien, 159 kr, nr 7923, vitt mousserande

Elegant cava från en familjeodlare som enbart drivs av kvinnor. Tillhör topproducenterna med denna cuvée på de tre klassiska cavadruvorna och en skvätt chardonnay. Rikt brödig med skalfrukt, bra syra och läcker eftersmak.

Annons
Annons

Cremant (Frankrike)

Fransk med ambitioner

Betyg: 5 av 6

Cremant de Bourgogne Francois Martenot Brut 2017

Frankrike, Bourgogne, 114 kr, nr 70451, vitt mousserande

Intressant mousserande nyhet från Bourgogne gjort på chardonnay med inslag av beaujolaisdruvan gamay. Aromatiskt med mogna citrusfrukter, äpplen, viss brödighet efter en tid på jästfällningen och lång syrlig eftersmak.

Loirebubbel med chenin blanc

Betyg: 5 av 6

Cremant de Loire Brut Hubert Bodet

Frankrike, Loire, 99 kr, nr 7702, vitt mousserande

I Loire är druvan chenin blanc den gröna favoriten för bubbel – här blandad med en del chardonnay från denna familjefirma i Saumur. Härlig doft med inslag av mogna apelsiner, brioche, örtkryddig syra och en lång eftersmak.

Annons
Annons

Australien

Smakrikt från Down Under

Betyg: 4 av 6

DB Brut Cuvée

Australien, 89 kr, nr 7940, vitt mousserande

Välkända familjen De Bortoli i Australien är vinproducenter i tredje generationen. Deras mousserande med chardonnay och pinot noir är uppskattad i hemlandet för sin mjukt äppliga arom, citrus, rika syra och toner av honung. 

Annons
Annons

Sverige

Österlenskt bubbel med kvalitet

Betyg: 5 av 6

Skepparps Grand Prix 2018

Sverige, Skåne, 298 kr, nr 92173, vitt mousserande

Svenskt bubbel, kan det vara något? Javisst. Skepparp vid Brösarps backar norr om Kivik gör sitt på druvan solaris, som blivit en favorit i Sverige. Rik doft med friska inslag av gröna äpplen och citrus med skalbitter syra.

Annons
Annons

Champagne (Frankrike)

Fylligt på enbart pinot noir

Betyg: 5 av 6

André Clouet Grande Réserve

Frankrike, Champagne, 299 kr, nr 7686, vitt mousserande

Karaktärsfullt bubbel på hundra procent pinot noir från kullarna utanför champagnehuvudstaden Reims. Rik örtig bitterkryddig frukt med toner av grapefrukt, rostat bröd och pomerans. Rik avslutande syra med bra längd. 

Prisvärt från kooperativet

Betyg: 5 av 6

Palmer & Co Brut Reserve

Frankrike, Champagne, 289 kr, nr 7372, vitt mousserande

Det började med sju druvodlare som slog sig ihop – idag är Palmer & Co bästa kooperativet i Champagne. Standardcuvéen görs på båda blåa och gröna druvor: Rik elegant skalbitter frukt med brödighet och syra.

Elegant på mest pinot noir

Betyg: 6 av 6

Duval-Leroy Brut Organic

Frankrike, Champagne, 399 kr, nr 7913, vitt mousserande

Annorlunda bubbel från en av de mest distinkta producenterna – ekologiskt och även veganskt. Sjuttio procent pinot noir och resten chardonnay ger en elegant doft med briochetoner, citrusskal och bred djup avslutande syra. 

Rosa från klassisk producent

Betyg: 6 av 6

Gosset Grand Rosé Brut

Frankrike, Champagne, 499 kr, nr 7405, rosé mousserande

Från en klassisk producent i champagnebyn Aÿ där både Bollinger och Deutz finns. Gosset rosé, på lika delar pinot noir och chardonnay, bjuder på rik skalfruktig smak med doft av hallon, rökighet och lång syrlig eftersmak

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons