X
Annons
X

Sommaren då jag åt upp Putte

Närproducerat fanns inte som begrepp när jag var liten, det var ett vardagligt faktum. Hos grannen hämtade vi vår mjölk och efter något dygn i kylen kunde man skumma av grädden eller sätta en filbunke. Hos en annan granne inhandlades en halv gris och mitt i byn stod fryshuset som alla gemensamt hyrde fack i för att rymma sitt fläsk och sina hela lamm.

Det låter nästan exotiskt att beskriva nu, när mycket av det där hunnit dö ut. Frysföreningen är insomnad och huset samlar mossa. Visst finns det bönder och visst finns det halva grisar nu också, men förhållningssättet är annorlunda. Närproducerat. Och mjölken i traktens kylskåp står inte i bringare, utan i paket precis som överallt annars i mellanmjölkens land. I paketen blir det tyvärr aldrig någon grädde som veckar sig när man far över ytan med en sked.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X