X
Annons
X
Recension

Varför var vi i Afghanistan? Sommardals satir skruvar samtiden

I Göran Sommardals första roman attackeras en borgerlig statsminister i Afghanistan – och kommer hem med organ från en död taliban, men utan minne av sitt förflutna eller sin politik.

Göran Sommardal, översättare och kritiker, är en erfaren romandebutant; han har flera diktsamlingar och essäböcker samt en avhandling i sinologi bakom sig. Foto: Atlas

Ett hårstrå och ett skjul. Två konkreta ting att ta på och ta bort. Åtminstone det senare av dem. Det stod på en fotbollsplan i Bagarmossen, men störde förstås spelet och R lyckades få det rivet. Hårstrået på tungan är däremot kvar, som en störning och påminnelse om något.

R är borgerlig statsminister i Sverige i början 2000-talet och protagonist i Göran Sommardals nyutkomna "Varför var vi i Afghanistan?” Översättaren, kritikern och radioproducenten Sommardal har flera diktsamlingar och essäböcker bakom sig (samt en avhandling i sinologi), men detta är hans första roman. Och det är en ganska märklig historia, som griper in i den politiska samtidslitteraturen och skakar om den litegrann.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X