Annons
X
Annons
X

Sommarbröllop i kungafamiljen

Den 8 juni nästa år gifter sig prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill i Slottskyrkan i Stockholm.

[object Object]
Hur viktigt är bröllopet? Erik Gutiérrez-Aranda: – Det har ingen större betydelse för mig. Jag är republikan. Men det är väl kul för dem. Isabelle Ahlström: – Det är samma sak för mig. För monarkin spelar nog Victoria och Daniel en betydligt större och viktigare roll. Madeleine har ju inte särskilt många officiella uppdrag. Foto: TOMAS ONEBORG

I dag på drottning Silvias födelsedag offentliggjorde hovet vilken dag prinsessan Madeleine och hennes brittisk-amerikanske fästman Christopher O’Neill gifter sig. Det blir den 8 juni nästa år.

Vigseln ska äga rum i Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm. Bröllopet sker alltså två dagar innan prinsessan firar sin födelsedag.

– Kungen och Drottningen gifte sig i Storkyrkan. Kronprinsessan är tronföljare och gifte sig följaktligen där också. Slottskyrkan används för mycket mer familjära evenemang. Så att prinsessan Madeleine, som är den fjärde i tronföljden, gifter sig där är kanske en markering av en något lägre grad av festligheter, säger hovets förra informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Annons
X

Hovexperten och journalisten Sten Hedman menar att Slottskyrkan är ett logiskt val.

– Det blir lätthanterligt och passar utmärkt. Det blir ju naturligtvis inte samma stora bröllop som Victoria och Daniel hade. Dessutom är Madeleine en person som egentligen inte är så förtjust i uppmärksamhet, säger Sten Hedman till TT.

Att vigseldagen offentliggjordes samma dag som drottningen fyllde 69 år är mer en tillfällighet, tror Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det handlar nog mer om att prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill har varit hemma nu och de har haft möjlighet att prata om det här. Men det är en trevlig gest att det sker på drottningens födelsedag.

  Det är kungen som bestämmer om Christopher O’Neill ska få någon titel. Han blir alltså varken prins eller hertig automatiskt.

  – Om han får en titel blir han i så fall hertig av samma landskap som prinsessan Madeleine, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

  Det skulle betyda att han blir hertig av Hälsingland och Gästrikland, då prinsessan Madeleine är hertiginna av de landskapen.

  Den 25 oktober i år tillkännagavs förlovningen mellan prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill. Han är 38 år, tio år äldre än prinsessan. Han är liksom hon född i juni.

  Han föddes och växte upp i London. Han bor i New York och har de senaste 16 åren arbetat i finansbranschen. Christopher O’Neill är delägare i finansföretaget Noster Capital som har kontor i New York och London.

  Den 8 juni 2013 är det dags för giftermål mellan prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill.

  Populära quizer om vetenskap:

  Vem var det som fräste åt Albert Einstein? quiz.svd.se Har du koll på de nya vetenskapliga rönen? quiz.svd.se Vilken vetenskapsmandog hos drottningen? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Hur viktigt är bröllopet? Erik Gutiérrez-Aranda: – Det har ingen större betydelse för mig. Jag är republikan. Men det är väl kul för dem. Isabelle Ahlström: – Det är samma sak för mig. För monarkin spelar nog Victoria och Daniel en betydligt större och viktigare roll. Madeleine har ju inte särskilt många officiella uppdrag.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 5

  Hur viktigt är bröllopet? Martin Bastian, från Frankfurt: -Jag tycker att det är lite intressant med kungligheter. Jag läser om dem när det är nyheter. Men det är ingen hobby. – Jag kommer hit och firar dem om de bjuder in mig.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 5

  Hur viktigt är bröllopet? Kristina Mårtensson: – Det är mycket viktigt. Jag är så intresserad av kungahuset och är väldigt glad att vi har ett. –Jag kommer absolut att gå ut och fira brudparet den 8 juni. Jag stod och viftade med en flagga när Victoria och Daniel gifte sig.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 3 av 5

  Hur viktigt är bröllopet? Marie Jonsson: – Det är inte så viktigt, men det är kul att följa med. Det är roligt med lite extra glamour. Jag har följt kungafamiljen sedan jag var liten. – Om jag är i Stockholm när de gifter sig går jag väl ut och tittar, annars tittar jag på tv.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 4 av 5

  SVT får rättigheterna att sända prinsessan Madeleines och Christopher O'Neills bröllop.

  Foto: EWA-MARIE RUNDQUIST Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X