Sommar-tv att glädja sig över

Under strecket
Publicerad
Annons

De brittiska serierna rullar på under sommaren, nytt och gammalt, mestadels bra. Igår såg vi Miss Marple i en av Agatha Christies bästa böcker, Ett mord annonseras (TV4). När engelsk tv dramatiserar deckare, blir det bra film av bra romaner, till skillnad från svensk tv som gör dåliga filmer av dåliga böcker. Hur var det nu med klyschan att dåliga böcker blir bra film?
I måndags inledde SVT nya rundor av dramaserien William och Mary och deckaren Foyle”s war. I den förra fascineras jag av de tystnader som bryter genom den tonårsbullriga miljön. När Martin Clunes lägger pannan i djupa veck, skapas mer innebörd än i den svenska tv-dramatikens samlade tystnader de senaste femton åren.

Även Foyle”s War är en njutning. Tempot är lagom makligt, och samspelet mellan den luttrade kommissarie Foyle, utsökt spelad av Michael Kitchen, och hans chaufför (lite spefullt gestaltad av Samantha Stewart, som en ung Miss Marple) är klockrent. Historierna speglar också en äkta respekt för de genremässiga
hantverkskraven. Jag tilltalas även av seriens förmåga att komplicera moralen, som i måndags då en tysk spion visade sig ha solidare hedersbegrepp än en engelsk underrättelseofficer. Det är som hos Coetzee. De moraliska begreppen problematiseras på ett tankeväckande sätt, dock utan att skillnaden mellan förövare och offer ens för ett ögonblick suddas ut. Och över det hela höjer sig den klassiska hjälten Foyle.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons