Recension

Sommar i P1 - Bi Puranen

Fredag 8 augusti. Bi Puranen. Samhällsforskare, författare, 63 år. Född i Sävar, Västerbotten, bor i Stockholm, på Färingsö samt i södra Frankrike. Tidigare sommarvärd 1988.
Fredag 8 augusti. Bi Puranen. Samhällsforskare, författare, 63 år. Född i Sävar, Västerbotten, bor i Stockholm, på Färingsö samt i södra Frankrike. Tidigare sommarvärd 1988. Foto: JONAS EKSTRÖMER
Under strecket
Publicerad
Annons

Sommarpratare: Bi Puranen, författare, framtidsforskare och docent i ekonomisk historia. Sitter också i Konstfacks styrelse sedan 2007 och är generalsekreterare för World Values Survey. Gör sitt andra sommarprogram, det förra sändes 1988.

Fokus: Vilka värderingar har vi i Sverige? Vilken betydelse har de för hur vårt land har utvecklats? Övertrumfar våra värderingar rent av de pinsamt dåliga Pisaresultaten? Bi Puranen ger ingen tårdrypande självutlämnande historia om sig själv. Det här är inte den typen av sommarprogram. De personliga erfarenheterna är naturligtvis inte helt frånvarande – hon berör kort sin barndom (mest för att säga att hon inte ska berätta om den) och ger en mycket dramatisk återgivning av en bilolycka. Men det är när hon pratar om kunskap och värderingar som programmet blir verkligt intressant. Hon ger sig på en analys av både Sverige och världen, hur de svarta rubrikerna i kvällspressen – som hon för övrigt har haft personliga negativa erfarenheter av – distraherar oss från den långsamma med solklart positiva utveckling som sker. Terrorismen i världen må öka, men våldet minskar markant. Vi i Sverige har kanske usla resultat i matematik jämfört med till exempel Singapore, men vår kreativitet och öppenhet är ännu viktigare än resultat i de teoretiska ämnena. Värderingar må vara betydligt svårare att mäta än resultat i matematik, men enligt Bi Puranen är utvecklingen av just värderingar långt mer avgörande för framtiden – vare sig det gäller fredsförhandlingar, sjukdomsbekämpning, jämställdhet eller integration. Och efter att ha hört Bi Puranens sommarprogram, är jag beredd att hålla med.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons