Sommar i P1: Bea Uusma

Söndag 3 augusti. Bea Uusma. Författare, illustratör, läkare, 48 år. Född och bor i Stockholm. Debuterar som sommarvärd.
Söndag 3 augusti. Bea Uusma. Författare, illustratör, läkare, 48 år. Född och bor i Stockholm. Debuterar som sommarvärd. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT
Under strecket
Publicerad
Annons

Vi hamnar mitt i minus 15 graders kyla, på Nordpolen. Att lyssna på Bea Uusmas sommarprat ger välbehövlig svalka i den ovanligt heta svenska sommaren. Liksom den Augustbelönade ”Expeditionen. Min kärlekshistoria” är det kring Andrée-expeditionen som allt kretsar. Uusmas kartläggning av Andrée och de andra polarutforskarnas besatthet har till lika stor del varit en kartläggning av den egna besattheten. I radioprogrammet är det den senare som får dominera med reflektioner kring vad som händer i hjärnan när man blir besatt av något, hur omgivningen reagerar på att man har ett nordpolsrum i lägenheten och vad (om något) som skulle kunna få Uusma att släppa sin forskning om expeditionen.

Historien om Uusmas egna undersökning känns vid det här laget lika välkänd som den ursprungliga expeditionen. Liksom alla medievänliga stories har berättelsen upprepats i varje intervju och recension, kortversioner av bokens snyggt formgivna historia. Ibland känns sommarpratet mer som en radiopjäsuppsättning av ”Expeditionen” (inklusive ett bevarande av det stilistiska, med hopp mellan olika situationer och reflektioner) än ett sommarprat. Å andra sidan är det välkommet i en tid då Sommar i alltför hög grad har blivit liktydigt med ett kronologiskt återberättande av livet från barndom till vuxenlycka. Musiken handlar också den om ensamhet och besatthet, ofta i 90-talstappning. Undantaget från det tematiska är Doktor Kosmos ”Borgarsvin”, den enda låt i programmet som har potential att få en riksdagsman att slänga ut tv-n genom fönstret.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons