Sommar bör låsa in sina godbitar

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
att knäppa på radion när ni lyssnar på Svenska Ord i sommar. Nej, det är inte jag som är så skämtsam, han heter Hans Alfredson (!). Start på lördag, 25/6, P 1 kl 08.30.
0 För övrigt
dundrar Örn och Joanson också mot idén att ge Granskningsnämnden utvidgade befogenheter. ”I Sverige råder det censurförbud för myndigheter gentemot medier”, upplyser de regeringen.
Radiokrönika
Så var det väl sommar då, i hela Sverige och hela Sveriges Radio. Gamla pålitliga Sommar i P1 rullar på, efter att med buller och bång ha startat med Lars Norén i söndags och fortsatt mer lågmält med Marit Bergman i måndags. Mycket annat somrigt har också tagit plats i tablåerna.
Kollegan Martin Aagård redovisade sina intryck av Lars Noréns program på den här platsen i förrgår. Jag ska intet tillägga eller förändra, bara höja ett ögonbryn med anledning av vad som föregick sändningen. Redan i fredags återgav nämligen Ekot bitar av den.
Programmet med Norén var inspelat; annars är det nog osäkert om det hade blivit av.
Ekot hade uppenbarligen fått låna bandet, förmodligen i baktanke att hitta någon godbit med så kallat nyhetsvärde. Godbiten ansågs vara några ord om en ekonomisk uppgörelse mellan pjäsförfattaren och dåvarande chefen för Dramaten. Den tuggades i varje Ekosändning under dagen.
Som nyhetsreporter i flera decennier borde jag väl inte ha något att invända. Men det har jag. Jag tycker att Sommar ska låsa in godbitarna och spara dem åt sina lyssnare.

Den vidare baktanken var förstås mer strategiskt utåtriktad: att få folk och medier att vända örat mot Sveriges Radio. Den frågan ägnas mycket huvudbry i radiohuset, förstår jag av den interna debatten. SR:s ledning med Peter Örn i spetsen har länge haft svaret klart: fler (digitala) kanaler.
”Det är Sveriges Radios bestämda uppfattning att det, utifrån ett demokratiskt perspektiv, finns starka skäl att starta nya radiokanaler i Sveriges Radio.” Så skriver Peter Örn och styrelseordföranden Ove Joanson till regeringen. Orden återfinns i ett remissvar på
utredningen ”Radio och tv i allmänhetens tjänst”.
Utredarna verkar vara tveksamma till SR:s linje. De anser att SR ”måste fokusera på oberoende och hög kvalitet i ett begränsat antal programkanaler”. Därför bör det krävas tillstånd av regeringen för varje ny kanal.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons