Annons
X
Annons
X
Världen
Krönika

Jenny Nordberg: Somligt är värt att bli kallad hora för

**Det var länge **sen jag kallades för hora nu. Jag måste ha legat av mig. Eller så har spalten bara inte i tillräckligt hög grad behandlat invandrare, muslimer, homosexuella eller kvinnors rättigheter. Sådant kan få anonyma läsare att inleda med att de aldrig läser tidningen, men hur som helst genast ska säga upp prenumerationen.

Därefter följer ibland något kärnfullt om mitt avvikande utseende, min olämpligt låga alternativt chockerande höga ålder. Att jag säljer sex är själva tilltalsnamnet, samt att jag borde göra det lite mer, eller bli tvingad till det, och därmed få insikt att välja mina ämnen med större omsorg. Alla former av penetration kommer helt enkelt göra att min hjärna börjar fungera bättre.

Några av mina amerikanska kollegor samlades nyligen och delade historier om vad som händer när de ringer polisen och rapporterar anonyma hot från personer med förföljesesyndrom på nätet. ”Vad är Twitter” kan tjänstgörande polis undra då. Var bor Twitter, frågar de sen. För att till slut konstatera att en sån där servermaskin ligger inom någon okänd jurisdiktion och att ärendet läggs ner. Kvinnor är särskilt ovälkomna på nätet och attityden inom rättsväsendet liknar den som fanns för våld i hemmet på 60-talet. Lite får man väl tåla, helt enkelt.

Annons
X

Så där satt jag i alla fall och hummade med de som beklagade att dårar får vara anonyma på internet när en jurist från medborgarrättsorganisationen ACLU tog till orda. Men tänk er för nu, sade hon. Det är populärt nu att stifta delstatslagar mot sexualiserade kränkningar på nätet, och för journalister att vilja vara med och avgöra vilka som ska få vara anonyma utifrån vilka åsikter som är okej. Men källskyddet då – utan det fungerar ju varken journalistik eller demokrati? Rätten att vara anonym är ju helt grundläggande för ett fritt utbyte av åsikter och för att vissa grupper och individer ens ska våga uttrycka sig. Även på nätet.

Det är inte fel på existerande lagar, utan fel på tillämpningen och kunskapen om hur internet fungerar, fortsatte hon. Men när ni vill begränsa yttrandefriheten på nätet gör ni också politiker som vill kontrollera information en tjänst, i likhet med hur mindre demokratiska länder mycket effektivt gör just det. Rätten att vara anonym skyddas i USA av det första författningstillägget. Det gäller även för de flesta kränkningar på nätet. Utbilda rättsväsendet; visst – men hot finns det redan lagstiftning mot.

Jag har blivit hotad och fysiskt bortburen när jag ställt mig på fel ställe, eller ställt fel fråga, och jag har fått källor efterforskade både av amerikanska och svenska myndigheter. Jag åser med förtvivlan och raseri hur den svenska regeringen nu gör sitt yttersta för att montera ner den grundlagsfästa offentlighetsprincipen i Sverige och låta tjänstemän hemligstämpla allt de kommer över. Politiker talar gärna högtidligt om pressfrihet i långtbortistan, men i min värld har det varit fullt krig länge. Och i den striden kan det ju absolut vara värt att bli kallad för hora då och då.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X