Ledare

Jesper Sandström:Somliga antirasister låter som nazister

Vissa vill återigen dela upp världen i vita och icke-vita.
Vissa vill återigen dela upp världen i vita och icke-vita. Foto: Jacob Sutton/AP

Resonemangen låter som tagna ur en kolonialherres föraktfulla skildring av ociviliserade infödingar, eller en obskyr nazisttidnings försök att rättfärdiga den vita rasens överlägsenhet. Men de förs fram av framstående, förment antirasistiska akademiska institutioner.

Under strecket
Publicerad
Annons

Icke-vita människor är mindre intresserade av att tänka logiskt och rationellt. De fokuserar inte lika mycket på att planera för framtiden. Det är främst i den vita kulturen som tillfredsställelse skjuts på framtiden, och utveckling och hårt arbete prioriteras framför lek.

De flesta skulle instämma i att ovanstående formuleringar är rasistiska. De låter som tagna ur en kolonialherres föraktfulla skildring av ociviliserade infödingar som mest vill slå på sina trummor, eller någon obskyr nazisttidnings försök att rättfärdiga den vita rasens överlägsenhet. Men resonemangen är hämtade från ett informationsblad om ”vithet och vit kultur” som publicerades häromveckan av National Museum of African-American History and Culture. Det är en del av USA:s nationalmuseum Smithsonian, en av landets mest ansedda institutioner.

Annons
Annons
Annons