Annons
X
Annons
X

Ivar Arpi: Somalier lyckas bättre i USA än i Sverige

På tisdagen släppte tankesmedjan Fores boken
Somalier i Sverige – mellan hopp och förtvivlan där några somalisvenskar ger sin syn på somaliers svårigheter att integreras i Sverige.

Journalisten Abdi-Noor Mohamed skriver i sitt kapitel: ”Stämplade som khatmissbrukare och socialbidragstagare intar vi bottennoteringen på varenda lista – från social integration till utbildning, inom näringsliv (trots att vi av naturen är entreprenörer) och arbetsmarknad.” Ingen munter läsning.

Så varför är vi i Sverige så usla på att integrera somalier? Somalier har lägst sysselsättning av alla invandrargrupper. Andelen sysselsatta i åldern 20–64 år har under 2000-talet konstant legat under 30 procent. Sysselsättningen för infödda har samtidigt legat runt 80 procent, för utrikes födda runt 65 och för utomeuropéer runt 50 procent.

Annons
X

Sysselsättningsgapet mellan infödda och somalier är alltså på hisnande 50 procentenheter, men bara hälften av det i Kanada, och ännu mindre i USA.

Att det går bättre för somalier i USA beror till stor del på att trösklarna in på arbetsmarknaden är avsevärt lägre.

Dessutom är det lättare att starta företag och den somaliska gruppen som tagit sig dit har högre utbildning. Skillnaden mellan bidrag och arbete är som bekant större och därför är incitamentet att ta ett jobb, även om det är lågavlönat, betydligt starkare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I USA visade en studie från 2007 att somalierna hade den lägsta årliga medianinkomsten av alla grupper, 18000 dollar, vilket kan jämföras med 27000 dollar bland ”svarta afrikanska invandrare” och 33000 dollar för infödda amerikaner. Men både i Sverige och USA är somaliska invandrare relativt nyanlända.

  I USA påpekas ofta att den somaliska gruppen avancerar snabbare än många tidigare invandrargrupper. Alla pilar går åt rätt håll, och det kan det börja göra här också.

  En del av lösningen är att luckra upp reglerna på den svenska arbetsmarknaden. Fler låglönejobb behöver skapas för att människor ska få fotfäste. Och det måste bli lättare och billigare att anställa.

  Det är dock fel att tro att arbetslösheten skulle försvinna som i ett trollslag, men det är viktigt att inte ignorera de lärdomar som kan underlätta.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X