Annons
X
Annons
X

Somalia siktar på bandy-VM

Ett somaliskt landslag i bandy ska bildas i Borlänge. Målet är VM i ryska Irkutsk redan nästa år.

Av TT
(uppdaterad)

Den förre bandystjärnan Per Fosshaug blir förbundskapten.

– I grund och botten är det här ett integrationsprojekt, även om vi har en vision att ta oss till Irkutsk med ett lag. Det kan vara det viktigaste jag gjort, i alla fall inom bandyn, säger Fosshaug till expressen.se.

Den blivande förbundskaptenen säger att de flesta i laget aldrig har stått på ett par skridskor och att han får börja med spelarna på samma sätt som fem-sexåringar som går i bandyskola.

Annons
X

– Men det är det som är det roliga. Det kommer att hända många roliga och dråpliga grejer under resans gång.

– Det handlar om att försöka, att försöka igen när det blir bakslag. Men jag tror att det är viktigt att det är Somalias landslag, det klingar på ett sätt som kommer att tilltala killarna.

Fosshaug, som också varit tränare på elitnivå, kommer från Borlänge och tände på idén när han blev tillfrågad om att leda laget. Men hans Somalia slipper att möta Sverige och Ryssland i VM - laget får spela i C-VM tillsammans med andra utvecklingsländer.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Men innan de åker i väg får de genomgå tester. Vi vill inte att de åker till VM om de inte kan stå på skridskorna, säger Marcus Norman, generalsekreterare i Svenska Bandyförbundet, till TT.

  Somalias olympiska kommitté har sanktionerat bildandet av ett bandyförbund, som ska väljas in i det internationella bandyförbundet till sommaren.

  – Vi ser det här som bra pr för sporten och dessutom som ett behjärtansvärt projekt, säger Norman.

  Han säger att skälet till att det nu bildas ett somaliskt bandylandslag i Borlänge är att det bor ungefär 3 000 somalier i Borlänge och att integreringen inte fungerat smärtfritt.

  – Det var en eldsjäl som tyckte att det var dags att göra något åt det och funderade på vad som var det svenskaste som man kan göra - och kom på att det är att spela bandy.

  Träningen ska ske i samarbete med bland andra Borlänge Bandy.

  Testa dig själv i senaste veckornas sportquiz

  V 42 | Vem vann första Stockholm Open? quiz.svd.se V 40 | Vilken tung titel tog Steua Bukarest? quiz.svd.se V 39 | Vad heter vår första majorsegrare? quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X