Somaestetik – ett sätt att tänka genom kroppen

Genom tiderna har den västerländska filosofin ofta haft en nedvärderande syn på kroppen och uppvärderat tanken och själen. Det förhållandet måste omförhandlas, menar Richard Shusterman, professor i filosofi.

Under strecket
Publicerad
Linn Persson, 21, säljare, Nyköping (vänster).
– Jag skulle aldrig operera mig eftersom jag trivs med den jag är, men jag har tatueringar och piercings. Det är inte samma som att operera sig, jag tycker att tatueringar visar vem du är på ett annat sätt.

Isabell Olofsson, 21, studerande, Rönninge.
– Om mina magmuskler skulle dela sig efter en graviditet skulle jag kunna tänka mig att korrigera det med en operation, men jag skulle aldrig göra det bara för att jag känner mig missnöjd med någonting i dag.

Linn Persson, 21, säljare, Nyköping (vänster). – Jag skulle aldrig operera mig eftersom jag trivs med den jag är, men jag har tatueringar och piercings. Det är inte samma som att operera sig, jag tycker att tatueringar visar vem du är på ett annat sätt. Isabell Olofsson, 21, studerande, Rönninge. – Om mina magmuskler skulle dela sig efter en graviditet skulle jag kunna tänka mig att korrigera det med en operation, men jag skulle aldrig göra det bara för att jag känner mig missnöjd med någonting i dag.

Foto: REBECKA UHLIN
Annons

– Eftersom vi lever, tänker och handlar med våra kroppar borde studier, omsorg och förbättring av desamma vara kärnan i vårt filosofiska tänkande, säger Richard Shusterman, professor i filosofi vid Florida Atlantic University.

Enligt honom har den västerländska filosofin, med vissa undantag, sett ned på kroppen sedan antiken. Platon tyckte till exempel att den fördunklade vår uppfattning av verkligheten i stället för att förädla oss. Kroppen, begränsad till tid och rum, fyllde människan med rädslor, begär och fantasier och gjorde oss oförmögna att tänka sant. Vetenskaplig kunskap var absolut och oföränderlig medan kroppen var opålitlig och intog tillfälliga ståndpunkter utifrån ett visst behov.

Annons
Annons
Annons