Annons
X
Annons
X

Som SvD avslöjat - pris till provrörsbefruktning

Som SvD tidigare avslöjat går årets Nobelpris i medicin till den brittiske IVF-pionjären Robert Edwards, 84. Det tillkännagav Nobelförsamlingen vid en presskonferens vid Karolinska Instutet klockan 11.30 i dag.

Foto: LEE BESFORD/CENTRAL PRESS/GETTY IMAGES

”Nobelkommittén vid Karolinska institutet har idag beslutat att Nobelpriset i medicin eller fysiologi 2010 tilldelas Robert Edwards för utvecklingen av in vitro-fertilisering”.

Så löd motiveringen till årets Nobelpris i medicin som presenterades av Nobelkommitténs sekreterare Göran Hansson på Nobel Forum vid Karolinska Institutet på måndagsförmiddagen.

Redan i morse kunde SvD emellertid publicera namnet på årets otippade pristagare. Detta efter flera uppgifter som SvD:s medicinreporter Inger Atterstam tagit del av.

Annons
X

Robert Geoffrey Edwards föddes i Leeds den 27 september 1925 och är i dag knuten till universitetet i Cambridge. Tillsammans med Patrick Steptoe drog han 1968 igång det slutliga arbetet med att utveckla metoder att befrukta ägg utanför kroppen, så kallad in vitro-fertilisering (IVF).

Till en början stöttes de ut av det medicinska etablissemanget, och de tvingades öppna en egen klinik på ett litet sjukhus utanför Cambridge.

Vändningen kom den 25 juli 1978 då lilla Louise Joy Brown föddes, världens första provrörsbarn som skapade rubriker världen över. Drygt 30 år senare har det fötts cirka 4 miljoner provrörsbarn i världen, och IVF betraktas i dag som en av de stora medicinska upptäckterna under 1900-talet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Innan tekniken med provrörsbefruktning blev möjlig fick bara 30 procent av de par som drabbats av barnlöshet hjälp. Idag har andelen stigit till 90 procent.

  Patrick Steptoe dog 1988. Men Robert Edwards har fått en del utmärkelser genom åren. Trots detta har Robert Edwards inte alls återfunnits i spekulationer inför årets Nobelpris. Att namnen på varje års Nobelpristagare ska vara hemliga in i sista stund ingår i det kommersiella konceptet för Nobelpriset. Men den har numera sina sprickor, enligt Atterstam.

  – Jag blev helt chockad, jag kan inte förstå hur det har kunnat läcka ut, säger barnläkare Hugo Lagercrantz till SVT om att SvD redan i förväg kunde publicera namnet på pristagaren. På frågan om kommittén kommer att utreda läckan svarar han att det är för tidigt att säga.

  Enligt uppgifter till TT är Professor Edwards vid för dålig hälsa för att kunna kommentera utmärkelsen.

  – Han är inte vid god hälsa. Men jag talade med hans hustru och hon blev förtjust, säger Göran K Hansson till TT.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: LEE BESFORD/CENTRAL PRESS/GETTY IMAGES Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X