Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: ”Som provanställd efter sex år på jobbet”

Fredrik Reinfeldt sätter tvångströja på Tobias Billström. Statsministerns hårda markering innebär att mycket lite av migrationsministerns politiska auktoritet återstår.

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt. Foto: SCANPIX

SE REINFELDTS HÅRDA ORD MOT BILLSTRÖM HÄR OVAN

Efter dryga sex år på jobbet får migrationsminister Tobias Billström plötsligt ett nytt kontrakt med rubriken ”Provanställning”.

Och statsminister Fredrik Reinfeldt gör klart för partikamraten – och hela världen – vad han behöver göra för att få behålla jobbet.

”Vägen för att återvinna förtroendet går via att han håller sig till den humana inriktning vi har på politiken och att han arbetar hårt för att återvinna sitt förtroende”.

Annons
X

Statsministerns offentliga uppsträckning har få motsvarigheter, och väcker omedelbart frågor om begreppet ”förtroende”. Handlar det om Reinfeldts förtroende? Om det är något Billström måste återvinna, har han det då inte i dag?

Och om han inte har statsministerns förtroende, kan han i såfall sitta kvar?

Det var en dålig dag på kontoret för Tobias Billström. Men Fredrik Reinfeldts markering är logisk med tanke på den linje som under hans ledning i huvudsak präglat Moderaternas politik.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I början av 2011, strax efter valet som förde Sverigedemokraterna in i riksdagen, gjorde regeringen upp med Miljöpartiet om en mer generös migrationspolitik. Reinfeldt kallade själv uppgörelsen för ”historisk” och den skiljde ut sig internationellt.

  Sverige gjorde tvärtemot andra länder i liknande lägen. Sverigedemokratenas framgång skulle inte få påverka migrationspolitiken. Eller den påverkade ju faktiskt – fast inte den riktning som SD ville.

  ”Vi fortsätter på en väg mot en humanitet och ordning, det här är ett vägval som stänger dörren för främlingsfientliga krafter” förklarade Reinfeldt när uppgörelsen presenterades.

  Att blockera SD var den ena politiska vinsten för statsministern. Den andra var att uppgörelsen innebar en relation med Miljöpartiet, som är en politisk nyckelspelare i ett osäkert parlamentariskt läge.

  Hela den historiska uppgörelsen är nu hotad eftersom den börjar bli politiskt plågsam för Miljöpartiet. Det beror delvis på uppmärksamheten kring projektet Reva – polisens kritiserade arbete med att hitta och avvisa asylsökande som har fått avslag.

  Men också på migrationsministerns uttalanden. I början av februari presenterade Tobias Billström partiets nya arbetsgrupp för integrations- och migrationspolitik. Billström sa på presskonferensen – och upprepade det i flera intervjuer – att gruppen ska ta reda på hur man kan ”påverka volymerna av asylsökande som kommer till Sverige”.

  Men samma dag hade Moderaternas partistyrelse fattat beslut om gruppens direktiv, och där finns det inga formuleringar i den riktningen.

  Uttalandena om ”blonda och blåögda” bad Billström snabbt om ursäkt för – men de ökade troligen inte miljöpartisternas lust att associeras med moderat migrationspolitik.

  Och ursäkten tystade inte den interna kritiken. ”Billström har väldigt mycket kvar att bevisa och Moderaterna väldigt mycket kvar att klarlägga när det gäller migrationspolitiken” sa MUF-ordföranden Erik Bengtzboe.

  Så här löd Fredrik Reinfeldts svar när han läxade upp Billström: ”Det sker ingen förskjutning. Vi står upp för en human, ordnad och rättssäker asyl- och migrationspolitik”.

  Reinfeldts uttalande är alltså en framgång för de liberala krafterna i Moderaterna. Frågan är om det är tillräckligt för att lugna Miljöpartiet?

  Och vad det betyder för Tobias Billströms förmåga att hålla ihop överenskommelsen med Miljöpartiet, och leda arbetet i det egna partiets migrationspolitiska arbetsgrupp.

  Fredrik Reinfeldt har klargjort Moderaternas position, men priset är en migrationsminister med kraftigt försvagad auktoritet.

  Reinfeldts sågning av Billström svd.se/8012842.svd
  Annons
  Annons
  X

  Fredrik Reinfeldt.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X