”Som pappa blir man inte tagen på allvar”

Dagens pappa förväntas vara lika delaktig i barnens liv som mamman. Men de som lever upp till det nya idealet bemöts ofta som andrahandsföräldrar.

– Det är antagligen samma utanförskap som en kvinna kan känna i manligt dominerade bolagsstyrelser, säger Jens Berg.

Under strecket
Publicerad
”Det är ett enormt tryck på att pappor ska ta ut mer föräldraledighet och engagera sig mer för sina barn. Samtidigt bemöts pappan ofta som en 
andrahandsförälder”, säger David Knezevic som är pappa till tvillingarna Manda och Sebastian fyra år.

”Det är ett enormt tryck på att pappor ska ta ut mer föräldraledighet och engagera sig mer för sina barn. Samtidigt bemöts pappan ofta som en andrahandsförälder”, säger David Knezevic som är pappa till tvillingarna Manda och Sebastian fyra år.

Foto: SIMON PAULIN
Annons

Närvarande, jämställd och omhändertagande. Så framställs ofta idealpappan i den offentliga debatten. I kampanjer betonar till exempel Försäkringskassan att pappan är förälder på samma villkor som mamman och att han därför borde ta ut hälften av föräldraledigheten.

Men många av de pappor som faktiskt närmar sig detta ideal, känner sig samtidigt behandlade som andrahandsföräldrar – inte minst i mötet med mödra- och barnhälsovården. En aktuell ­avhandling (se nedan) visar till exempel att många pappor är besvikna på föräldrautbildningen eftersom de upplever att den bara vänder sig till mamman.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons