Annons

Joakim Sonnegård: Som om han plötsligt bestämt sig för att tystna

SKYDDSLÖS. I sin debutsamling skrev Willy Granqvist att han sökte ”ett språk för att gå in i skräcken med”. Föraningar om självmordet finns i en stor del av hans produktion, inte minst i den sista samlingen, ”Glömskan”.

Publicerad

En självmordsbok är en bok som någon skriver istället för att ta sitt liv. Arbetet med texten blir den skrivande människans sista försök att undvika döden. Den laddning som finns i sådana böcker är givetvis oerhörd, i synnerhet om författaren ändå valt att begå självmord. Bland författare som inte orkat fortsätta finns det några det är omöjligt att läsa utan att hela tiden tänka på att den som skrev texten också valde att ta sitt liv. Sylvia Plath är en sådan författare. Willy Granqvist är en annan.

Till sommaren är det 25 år sedan författaren och radiomannen Willy Granqvist tog sitt liv. Han hittades död i augusti 1985. Ett par dagar senare skulle han ha fyllt 37 år. Sedan några år tillbaka har bokförlaget Lejd gett ut Willy Granqvists samlade skrifter. Den tredje delen kom våren 2008, och den avslutande fjärde delen, med diktsamlingarna ”Mörkret”, ”Glömskan” och ”Natten”, ges nu ut. Men redan innan denna utgivning påbörjades stod det klart att Granqvists verk lever och spelar en viktig roll för dagens unga författare, vilket är det egentliga tecknet på att ett avslutat författarskap fortfarande är angeläget.

Annons
Annons
Annons
Annons