Recension

Du har svaren! Filosofi till vardagsSom om filosofin ännu hade svar

EVIGA FRÅGOR Magnus Persson läser aktuella böcker av Tulsa Jansson och Bsrbro Lindgren, som visar att det fortfarande finns författare utanför akademin som tar filosofin på allvar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Filosofin befinner sig i ett trängt läge i samtiden. Utrymmet för filosofi i gymnasieskolan har gradvis minskat. Och att befatta sig med filosofi på lägre stadier är väl inte att tänka på – tänk vilka griller det kan sätta i barnen! Detta får ju den direkta följden att valet att ha filosofi i sin lärarexamen kanske inte är en så smart idé om man tänker i termer av ”anställningsbarhet”, detta obehagliga ord som medvetet och omedvetet styr allt mer av vårt tänkande kring högre utbildning.

Fackfilosoferna är kanske inte heller direkt på offensiven när det gäller att förändra läget. Ämnet har blivit just ett ämne, en disciplin som ett fåtal modiga lärjungar väljer att lägga sina hårt ransonerade och kontrollerade studiemedel på. Samtidigt är ju filosofins klassiska grundfrågor på inget sätt inaktuella: Vad är rätt? Vad är sanning? Vad är lycka? Vad är vackert? Vad är meningen med livet?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons