Annons

ApostleSom ”Hem till gården” – med störda hedningar

Dan Stevens i knipa.
Dan Stevens i knipa. Foto: Warren Orchard/Netflix

Sönderborrad hjärna, knivstick, tvångsabort, brännmärkning – trots våldet är Netflixskräckisen ”Apostle” ingen enkelspårig exploitationfilm.

Under strecket
Publicerad

Dan Stevens har bland annat spelat i ”Downton Abbey” och ”Legion”.

Foto: IBL/Netflix Bild 1 av 1

Apostle

Regi
Gareth Evans
Genre
Skräck
Manus
Gareth Evans
Medverkande
Dan Stevens, Michael Sheen, Richard Elfyn, Paul Higgins, Bill Milner

2 tim 10 min. Från 15 år. Netflix.

Betyg: 4 av 6

Gareth Evans gillar att chockera. Oräkneliga knivstick, tvångsabort, brännmärkning, en sönderborrad hjärna – det explicita våldet lämnar minimalt åt fantasin. Därmed inte sagt att sektthrillern ”Apostle” är någon enkelspårig exploitationfilm. Med ambivalenta vändningar öppnar Evans dörren för tolkningar, och han sträcker ut en hand – som möjligen saknar ett finger eller två – till såväl väderbitna ateister som trofasta Bibelkramare.

Intriger växer på hög tills det liknar ”Hem till gården” för själsligt störda hedningar.

Det är tidigt 1900-tal. Den ärrade ex-missionären Thomas Richardson (Dan Stevens) kliver på en båt under falsk identitet och kliver av på en walesisk ö. Här har han tänkt rädda sin syster från en sekt. Det är ett enkelt samhälle med en båt, en pub, en kyrka. Om nätterna råder utegångsförbud. De nyfrälsta nybyggarna enas i en stark tro på öns mystiska skördegudinna. I centrum för dyrkandet står profeten Malcolm (Michael Sheen), backad av en liten armé med underhuggare som kramar sina vapen i bakgrunden.

Annons
Annons

Dan Stevens har bland annat spelat i ”Downton Abbey” och ”Legion”.

Foto: IBL/Netflix Bild 1 av 1

Gruppens självförsörjande är hotat. Odlingarna dör, djuraveln går inte som planerad – har deras gudinna vänt dem ryggen? Vad skulle de naiva följeslagarna säga om de, likt Thomas, visste att Malcolm i hemlighet kidnappat en kvinna? En kvinna som är dotter till en förmögen handelsman som ledningen försökt utpressa. En kvinna vars bror inte skyr några medel för att återse sitt älskade syskon.

Dan Stevens är en något oberäknelig skådespelare. Efter att ha charmat tv-publiken i ”Downton Abbey” gjorde han filmkarriär, i allt från genrepastischen ”The guest” till den framgångsrika storfilmen ”Skönheten och odjuret”. För några år sedan blev det tv-comeback i den okonventionella Marvelserien ”Legion”.

Här plockar han fram sina klarblåa ögons mörkaste intensitet. Med en så trasig huvudperson dukas det ofta upp för överspel, men Stevens vågar leka med svart komik och skänka en skev spontanitet till sin figurs något repetitiva jakt på sanningen. 

Dan Stevens har bland annat spelat i ”Downton Abbey” och ”Legion”.
Dan Stevens har bland annat spelat i ”Downton Abbey” och ”Legion”. Foto: IBL/Netflix

Inte förrän helvetet bryter lös börjar filmen hitta formen.

Trots ett så slutet samhälle ska många relationer etableras. En flirt, en blick, ett leende – intriger växer på hög tills det liknar ”Hem till gården” för själsligt störda hedningar.

Inte förrän helvetet bryter lös börjar filmen hitta formen. För som Evans visat tidigare, med genombrottsfilmen ”The raid – Uppgörelsen” och undergångsskildringen i skräckantologin ”V/h/s/2”, trivs han bäst i hög fart. Hans paradscener spelas i furioso med människor framställda som primitiva bestar. De flåsar, skriker, dreglar och attackerar. Man lämnas med en endorfinkick så skön att det nästan är skrämmande.

Just när man tror sig veta var man har ”Apostle” vrider Evans om kniven några gånger extra. På det ytliga planet finns likheter med gulbeigea, urbrittiska folkskräckisar som ”Dödlig skörd” och ”Satans skinn”. Sedan kastas sjuttiotalsstämningen ned i en köttkvarn av modern tortyrporrmodell.

Om ändå glöden hade hållits vid liv mellan dessa halleluja-ögonblick.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons