Som Fia med knuff

Under strecket
Publicerad
Annons

På måndag blir Carin Götblad länspolismästare i Stockholm efter Gunno Gunnmo. Jag vet inte vad hon går för, men så mycket sämre kan det inte bli. Gunnmos kommentar i gårdagens Expressen är en bekräftelse på det. Han är nöjd med polisinsatsen i torsdagskväll och menar att förödelsen är en logisk följd av att ungdomar grupperar sig och börjar slå sönder stan. Då blir polisen chanslös, summerar Gunnmo i en för honom typisk slutsats.
Men det var inte kritiken mot hans ledarskap eller tidigare misslyckade kravallpolisinsatser som fick honom att gå i förtid, utan ett för dyrt löneavtal för Stockholmspolisen. Kicken i formell mening har Gunnmo däremot inte fått. I praktiken fick han dock sparken i samma ögonblick som rikspolischefen Sten Heckscher sa att han inte längre hade förtroende för honom.
Även om det är regeringen som sitter på utnämnings- och avsättningsmakten.
Men genom att ”frivilligt” lämna in sin avskedsansökan har Gunnmo hyggligt nog besparat justitieminister Thomas Bodström beslutet att välja
mellan att avskeda antingen honom eller Heckscher, båda mer eller mindre s-märkta.
Borta är Gunnmo i vilket fall. Och det på ungefär samma sätt som när förre chefen för Statens kriminaltekniska laboratorium, Ingvar Kopp, fick andra arbetsuppgifter kort tid innan hans förordnande löpte ut. Därmed kunde regeringen göra Heckschers närmaste man och kompis från tiden i justitiedepartementet, Olof Egerstedt, till chef för SKI. Praktiskt, då Egerstedt gjort bort sig på en konferens genom att dra kvinnliga poliskolleger i behåbanden. Samtidigt placerade regeringen Brottsförebyggande rådets inte helt lyckade chef Ann-Marie Begler på Egerstedts gamla jobb.
Gunnmo hävdar att han är en bricka i ett spel, han kan ha rätt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons