Annons

Som en dans”Som en dans” kan inte bli annat än pensionärsmys

Timothy Spall och Imelda Staunton.
Timothy Spall och Imelda Staunton. Foto: SF Studios

Sandra lämnar make och herrgård och flyttar in i sin systers murriga lägenhet. När Sandra träffar Charlie börjar hennes porslindockeyta spricka upp. ”Som en dans” är småputtrig men genuin.

Under strecket
Publicerad
Foto: SF Studios

Britterna har ju blivit något av experter på att skapa filmer med och om och för äldre. Tänk bara på sådana succéer som filmerna om ”Hotell Marigold” med hela den seniora brittiska skådespelareliten i rollerna. ”Som en dans” är inte lika sockersöt som dessa men visst vädjar den till våra mest sentimentala sidor. Med veteraner som Imelda Staunton, Timothy Spall och Celia Imrie i huvudrollerna kan det inte bli annat än pensionärsmys – med ett allvarligt understråk förstås. Tiden människorna i filmen har kvar är begränsad. Ska de hinna göra det bästa av den?

Sandra (Staunton) överraskar sin man i armarna på bästa väninnan just när de firar hans pensionering med stort party. Det som skulle bli deras sista ”gyllene år” får ett raskt slut. Sandra lämnar den ståtliga men kylslagna herrgården och flyttar in i sin syster Bifs (Imrie) murriga men hemtrevliga lägenhet i ett slitet flerfamiljshus. De två systrarna har inte setts på tio år. Sandra har utvecklats till en stel överklassdam som vill tilltalas med ”lady” medan Bif blivit en levnadskonstnär med många bohemiska vänner.

Annons
Annons
Annons