Annons

Plågsam prövning för de anhöriga

Solen flödar och bröllopsparken utanför hotell Ghion bjuder på fantastiska ceremonier. Men för Johan Persson och Martin Schibbye och deras anhöriga är tillvaron i den etiopiska huvudstaden enbart en plågsam prövning. De två svenska journalisterna kan få 40 års fängelse om de döms till maximala straff.

Publicerad

ADDIS ABEBA När rättsprocessen inleds kommer Johan Persson och Martin Schibbye att åtalas på tre punkter. Den första gäller att de illegalt tagit sig in i Etiopien, vilket de erkänner. De två andra, betydligt allvarligare, åtalspunkterna gäller ”samröre” med en terroriststämplad gerillagrupp och att de ”deltagit i terroristverksamhet”. De erkänner sig skyldiga till den första, förnekar bestämt de två andra punkterna.

Men klimatet är inte ”svenskvänligt”, vare sig för de som anklagas för ”terrorism” eller journalister. SVT och TV 4 fick sina kameror beslagtagna i tullen. Undertecknad blev av med allt bakgrundsmateriel (bland annat en rapport från Human Rights Watch) när jag första gången lämnade rummet. Och vi journalister är förvarnade om att vi antagligen blir både följda och avlyssnade.

Martin Schibbyes mamma Karin är i Addis Abeba tillsammans med hans fru Linnea.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 2

De fängslade svenskarna Martin Schibbye och Johan Persson.

Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons