Som en boll kommer pop tillbaks till dej

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är alltid roligt med presenter, särskilt om de är oväntade. Det har små oberoende skivbolag som amerikanska Secret Crush förstått, och när deras paket damp ner i postlådan förra veckan var kärleksförklaringarna nära. Förutom samlingsskivan ”Stamp collecting (For beginners)” medföljde i söt förpackning en handskriven tackhälsning, två frimärken och tre hjärtformade karameller prydda med skivbolagets namn.
Men det är faktiskt skivans låtlista som är det intressanta. ”Stamp collecting” är Secret Crush-mannen Greggs första utgåva, och när han får välja vilka artister han vill så är sju av 20 spår av svenska band. Bland namnen hittar vi Aerospace, Bear Quartet och Acid House Kings för att nämna några. Av konvoluttexten att döma är Gregg först och främst ett popfan, och hans förkärlek till obskyra popband från Sverige är långt ifrån unik i den lilla värld som heter indiepop.
Ingenstans är det så tydligt som på internet. Besök bara någon av de otaliga nätfanzine, nätverk eller e-postlistor som specialiserar
sig på pop och du inser snart att svensk popexport lever och frodas långt bortom dödförklaringarna av den så kallade swede mania som rådde fram tills nyligen. När amerikanska musikmagasinet Rolling Stone skickade en reporter till Stockholm, Fagersta och Örebro för ett rapportera om den svenska rocksensationen gjorde de utländska små nätfanzinen nedslag i Malmö och Åhus i stället. De ville veta vad som låg bakom The Åhus-scene med band som Club 8 och Acid House Kings. Och så förstås det lilla svenska skivbolaget Labrador som förutom redan nämnda band ligger bakom Radio Dept., Legends, Shermans och Edson - 80 procent av Labradors skivor säljs till utlandet.

På den inflytelserika skivbutiken Rough Trade i London bläddrade jag under sektionen indiepop och hittade en imponerande samling svenska skivor. Det var beklämmande att inse att jag inte kände igen ens hälften av namnen samtidigt som tuffa japaner och brittiska Jarvis-look-a-likes förmodligen har järnkoll.
Apropå London. När klubben Strange Fruit i
slutet av denna månad arrangerar en fyra dagar lång festival hittar vi bekanta namn som Jens Lekman alias Rocky Dennis (”He”s truly a talent to watch”), Free Loan Investment och Action Biker.
Internet har helt ändrat ryktesspridningens väg och vill du få tips om svenska band kan du gå med i en internationell e-postlista lika gärna som att knalla in på skivbutiken runt hörnet. Och bli inte förvånad om någon från Filippinerna eller Holland vet mer om den svenska popscenen än du gör.
Rätt vad det är beställer du samlingsskivor från andra sidan Atlanten, bara för att upptäcka att hälften av spåren är svenska.

Annons
Annons
Annons