And yet …En intellektuell som genomskådade makten

Christopher Hitchens.
Christopher Hitchens. Foto: Yannis Kontos / AOP

Christopher Hitchens recenserade skönhetsbehandlingar som om de vore filosofiska traktat och romaner som om de vore utrikespolitik. Men som framgår i en ny samling postuma essäer var han också omistlig som debattör, provokatör och granskare av den politiska makten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Först luktade jag förstås på den. Och vet ni vad, den luktade helt normalt, som böcker gör. Jag kommer fortfarande ihåg hur det lät när svenska kultursidor kände sig tvungna att uppmärksamma Christopher Hitchens ateistbok ”God is not great”. Två sorters debattkultur kolliderade med varandra. En anglosaxisk, där man ska vara välutbildad, verbal, underhållande och en – ja, ska jag kalla den svensk? Hitchens bemöttes inte med argument utan med personkaraktäristik. ”Hans stil luktar otvättade underkläder”, skrev Per Wirtén i Sydsvenskan (24/5 2007).

Den sortens avfärdande – åsikter man inte håller med om är ohygieniska och mer borde inte behöva sägas – för tanken till något som Kajsa Ekis Ekman sade i en intervju nyligen: ”Jag har inga problem med att bevisa att jag är kunnig. Men hur bevisa att jag inte är ond?” (Bon, 18/1 2016)

Annons
Annons
Annons