13 tonguesSom att se en kalligraf ystert släppa loss i neon

Ur ”13 tongues”.
Ur ”13 tongues”. Foto: Liu Chen-hsiang

Ett rörligt konstverk. En andlig ceremoni. Cloud Gate från Taiwan bjuder in oss till en annan värld, dunkel och starkt lysande.

Under strecket
Publicerad
Ur ”13 tongues”.

Ur ”13 tongues”.

Foto: Lee Chia-yeh
Ur ”13 tongues”.

Ur ”13 tongues”.

Foto: Liu Chen-hsiang
Annons

Som en besvärjelse mot allt ont som rider världen just nu ljuder en klocka metalliskt i Dansens hus fullsatta salong. En dansare svänger den rytmiskt fram och åter alltmedan nio svartklädda gestalter radar upp sig på scenen, beredda att med sina kroppar och röster (sång och skrik) föra oss in i en annan värld, ceremoniell och utlevande, främmande och bekant, dunkel och lysande. Där andarna anas och okända krafter verkar.

”13 tongues” är något så sällsynt som ett omfattande gästspel från Taiwan. Gruppen Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan grundades 1973 av koreografen Lin Hwai-min som döpte sitt kompani efter den äldsta kända dansen i Kina. Och det är just blandningen av tradition och modernitet som har blivit ensemblens signum. Dansarna tränas i tai-chi, kampsport, samtida dans och balett. Verken de framför bygger på folklore och asiatisk mytologi med modern twist.

Annons
Annons
Annons