Annons

Solskenshistorier om försvaret hjälper ingen

Försvarsminister Karin Enströms uttalande om att en Natorapport som kom före midsommar är ett ”kvitto” på att det mesta går åt rätt håll inom försvarsmakten är oroande. Om rapporten blir ett centralt dokument i försvarsberedningens arbete så krävs starka verklighetsanpassningar. Här måste försvarsberedningen visa integritet i förhållande till regeringsuttalanden, skriver Peter Hultqvist (S).

Under strecket
Publicerad

Försvarsberedningens nya direktiv är vida och ger ett stort mandat inför det kommande arbetet. Men försvarsminister Karin Enströms uttalande om att en Natorapport som kom före midsommar är ett ”kvitto” på att det mesta går åt rätt håll inom försvarsmakten är oroande. Är det så att moderaterna låst sig till en bild av svensk försvarsmakt som inte bottnar i verkligheten?

Vid en genomläsning av Natorapporten, som är en analys av läget och kapaciteten inom svensk försvarsmakt, berörs inte sådant som att 20 procent av soldaterna hoppar av i förtid i den nya personalförsörjningen, att det är stora rekryteringsproblem när det gäller tidvist anställda soldater, att finansieringsproblemen är stora och att oerhört stora och nödvändiga materielinvesteringar inför framtiden saknar ekonomisk täckning. Natorapporten berör inte dessa väsentliga problem och kan därför inte användas som ”kvitto” inför framtiden.

Annons
Annons
Annons