Annons
X
Annons
X

Solsäkra resmål i vinter

Hej! Ska göra en resa på cirka en vecka i mitten av december, vart ska vi åka? Önskemål för resan: Ingen typisk turistort (typ solsemester). Gärna varmt, och mycket att gå och titta på! /Mvh Lise-Lotte

[object Object]
Strand på Fuerteventura. Foto: (ARKIV) JUAN MEDINA/AP

Kanarieöarna är ett säkert vinterkort. Ögruppen bjuder på långt mer än sol och bad. Västliga ön La Palma är berg, grönska och som gjort för vandringar. Du kan vandra inför 2000-meterstoppar längs den mäktiga vulkankratern Caldera de Taburiente eller strosa längs nordkusten där naturen är grön, pinjeklädd och påminner en smula om Korsika.

Biosfärreservatet vid Los Tilos bjuder dessutom på regnskogskänsla med lagerträdsdjungel och mäktigt vattenfall. Väderleken däremot är inte helt pålitlig. La Palmas slösaktiga vegetation föds av kraftig nederbörd.

I december lyder medeltemperaturen på behagliga 22 grader på dag och 16 grader per natt, medan vattentemperaturen är 20 grader. I snitt faller det nederbörd under åtta decemberdagar; i riktigt höglänta områden kan denna till och med komma som snö.

Annons
X

Fuerteventura är däremot nästan helt solen trogen, även på vintern. På ön råder snudd på ökenklimat och sandstränderna påminner emellanåt om Saharadyner på drift.

Det är glest mellan egentliga sevärdheter på Fuerteventura, men den kärva naturen är speciell och rymmer vackra vita byar, oaser och ett par intressanta nationalparker, Parque Natural de Corralejo, Jandia och Los Lobos.

Marocko är också trevligt på vintern. Varför inte sagostaden Marrakech som bas? Här finns kungapalats, rosa stadsmur, fantastiska torget Djemaa el Fna som varje kväll dukar upp med sagoberättare, akrobater och fantastisk mat.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Här finns palats och palatsträdgårdar, vackra Ben Youssef Medrasa och en underbar souk att shoppa och i gå vilse. Dessutom är det nära till Atlasbergen och flera spännande utflyktsmål, till exempel dagslånga vandringar med utgångspunkt från byn Imlil eller vintersportorten Oukaimeden.

  Kairo gör sig också bra i december. Vädret är soligt men milt och så behagligt att den myllrande jättestaden blir riktigt inbjudande. Gå på museer, besök pyramider och den väldiga basaren Khan al-Khalili, åk båt på Nilen till Qanater eller hyr taxi för dagen och besök oasen vid Al-Fayoum.

  Tips på nätet

  Canarias Om La Palma, Fuerteventura och andra Kanarieöar, även på svenska.

  I love Marrakech Allt om Marrakech. Hamam, restauranger, sevärdheter.

  Hans Rossel Trekking i marockanska Imlil.

  Cairo Tourist Sevärt och praktiskt.

  till reseexperten här! mailto:reseexperten@svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Strand på Fuerteventura.

  Foto: (ARKIV) JUAN MEDINA/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X