Sollentuna hedrar mannen med två ”s”

Under strecket
Publicerad
Annons

I år firas som bekant 100-årsminnet av Harry Martinsons födelse, och det är naturligtvis glädjande att så många vill slå ett slag för just sin Harry. Under sina sista år bodde Martinson på Edsviksvägen i Sollentuna, i ett hus som hans fru Ingrids föräldrar låtit bygga. Att Sollentuna kommun också drar sina strån till stacken av hyllningar är därför inte så konstigt, speciellt som diktaren dessutom ligger begravd på Silverdals begravningsplats i Sollentuna.
Just Silverdal är tillika namnet på ett nybyggt bostadsområde av trädgårdsstadskaraktär, med dyra villor med tidstypisk så kallad öppen planlösning samt närbelägen och ävenledes tidstypisk så kallad Science Park.

I denna stadsdel har man nu lagom till 100-årsjubileet velat hedra kommunens Nobelpristagare genom ett antal gatunamn. Uppenbarligen har man därmed fått lov att fördjupa sig något litet i Martinsons författarskap och levnadsöde. Därom vittnar namnen Moas väg, Nässelgränd och Klockrikegränd. Dessvärre glömde man uppenbarligen att informera
sig om det kanske allra viktigaste: hur den berömde författarens namn egentligen stavas. Områdets huvudgata bär nämligen namnet - därom upplyser två (!) gatuskyltar - Harry Martinssons stig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons