Solkrämer ger dåligt skydd

Solskyddskrämer fungerar mot skadlig UVB-strålning. Men skyddet mot den cancerframkallande UVA-strålningen försämras snabbt i solen. Det visar SvD:s test av ett tiotal vanliga solskyddsmedel. (Se grafik i länk till höger).

Under strecket
Publicerad
Annons

Att solen är skadlig vet de flesta i dag. En hög solskyddsfaktor ska garantera ett bra skydd mot den farliga strålningen. Företaget Consumer Content har testat tolv vanliga solskyddsmedel, som blockerar solens skadliga strålning med kemiska ämnen. Skyddet anges i solskyddsfaktor – ju högre faktor, desto längre kan man vistas i solen utan att bli bränd. Testet har mätt solkrämernas skyddande förmåga direkt
efter applicering och efter ett par timmar i solljus. Långt ifrån alla krämer håller vad de lovar – och en del kan till och med vara farliga.
Men samtliga krämer gav ett gott skydd mot UVB-strålning.

– UVB-skyddet fungerade bra, och det är den strålning som är farligast, säger Kenneth Möller, forskare vid Sveriges provnings- och forskningsinstitut, som genomfört testet.
Däremot försämrades skyddet mot UVA-strålning snabbt i solen. I den kräm som fick sämst
resultat i testet hade skyddet mot UVA nästan halverats efter motsvarande tre timmar i starkt solljus.
– Det är inte bra. Det varierar kraftigt mellan olika fabrikat, och det finns inget sätt för konsumenten att veta vilka preparat som försämras. Risken är att man får ta emot en mycket högre stråldos än vad man tror, säger
Kenneth Möller.
För att solkräm ska skydda bra mot solen krävs att den har filter mot både UVA- och UVB-strålar. Trots det bestäms solskyddsfaktorn enbart av UVB-filtret.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons