Annons
X
Annons
X

"Solklara arbetsskador faller mellan stolarna"

Allt färre får ekonomiskt stöd efter en arbetsskada. Ofta dröjer det många år innan Försäkringskassan ens utreder ärenden. Det visar en granskning av tidningen Byggnadsarbetaren.

Foto: Gerry Broome/AP

Antalet arbetsskador har ökat kraftigt under de senaste åren. För att inte de drabbade också ska påverkas ekonomiskt finns det stöd att söka från arbetsskadeförsäkringen. Den ska täcka upp för lägre inkomster i samband med en längre tids sjukskrivning, omskolning, arbetslöshet eller om skadan leder till att den drabbade tvingas ta ett sämre betalt jobb.

Men många drabbade går miste om ersättning. Enligt tidningen Byggnadsarbetaren klarar inte Försäkringskassan att administrera försäkringen så att skadade får det stöd som de har rätt till.

Antalet som beviljades ersättning från arbetsskadeförsäkringen har minskat från 7 282 till 1 378 personer mellan år 2005 och 2014. Det motsvarar en minskning med över 80 procent.

Annons
X

Nu måste reglerna bli enklare, enligt Claes Jansson, chef på enheten för försäkringsfrågor på LO-TCO rättsskydd.

– Vi har knappt en arbetsskadeförsäkring värd namnet i dag. Det finns ett enormt mörkertal, massor av människor får inte den ersättning som de har rätt till, säger Claes Jansson till Byggnadsarbetaren.

Han anser att okunskap hos Försäkringskassan, facket och skyddsombud förklarar nedgången.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Sjukpenninghandläggarna på Försäkringskassan vet inget om försäkringen och detta gör att även solklara arbetsskador faller mellan stolarna.

  Foto: Pontus Lundahl/TT

  Inspektionen för socialförsäkringen har vid en granskning kommit fram till att handläggare avstår från att utreda skador när det saknas intyg. Inspektionen påpekar också att Försäkringskassan struntar i att begära in underlag som kan visa om personen har sänkt inkomstförmåga under det närmaste året – trots att det är Försäkringskassans skyldighet.

  För den som får ersättning kan det dröja flera år fram till beslut. En anledning är att Försäkringskassan ofta väntar med att bevilja ersättning tills en rehabilitering är färdig. Men ekonomiskt stöd kan ges redan under en lång rehabilitering.

  En förklaring till kritiken är de förändringar i sjukförsäkringen som genomfördes 2008, säger Ingeborg Waltz Forslund, som är chef för verksamhetsområdet Utveckling och stöd till handläggare på Försäkringskassan, till Byggnadsarbetaren.

  Nu vidtar Försäkringskassan åtgärder.

  – Dels kommer vi att se över hur våra rutiner ser ut, men vi kommer också se till att våra nyanställda får informationen. Det handlar om att se över internutbildningarna helt enkelt, säger Ingeborg Waltz Forslund.

  Hon ställer sig bakom att Försäkringskassan på eget initiativ ska begära handlingar som underlättar en arbetsskadeutredning.

  – Ett läkarintyg för sjukpenning räcker ibland inte för att bedöma om nedsättningen av inkomstförmågan kommer att bestå minst ett år framåt i tiden. Vi håller med om att vi behöver vidta ytterligare åtgärder. Det medicinska underlaget bör kompletteras i flera ärenden.

  Annons
  Foto: Gerry Broome/AP Bild 1 av 2
  Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X