Annons

Solig midsommarafton – men ikväll väntas regn

Midsommaraftonen blir solig och med uppehåll på många håll i landet. Men de södra delarna kan förvänta sig regn under dagen och i Svealand mulnar det på framåt kvällen.

Publicerad
En solig midsommarafton väntar i nästan hela landet, men frammåt kvällen drar molnen ihop sig för regn. Arkivbild från Gräskö i Stockholms Skärgård.
En solig midsommarafton väntar i nästan hela landet, men frammåt kvällen drar molnen ihop sig för regn. Arkivbild från Gräskö i Stockholms Skärgård. Foto: SCANPIX

Det omväxlande vädret som har kännetecknat juni månad fortsätter, men midsommarafton blir en fin dag på många håll i landet. Ett högtryck ligger just nu över hela Skandinavien och ger under fredagsmorgonen soligt väder.

– Det kommer växa sig till en del stackmoln som det gör den här årstiden, men Svealand och Norrland får väldigt fint midsommarväder utan regn. I större delen av landet får vi temperaturer på mellan 16 och 23 grader, säger Martin Hedberg på
Klart.se.

PROGNOS:
Så blir vädret där du är

Annons

Men hela landet har inte sådan tur med vädret. Under morgontimmarna börjar det mulna på längst söderut och under förmiddagen sprider det sig uppåt och ger mer kompakta moln.

– Om man drar en linje från Karlskrona, Värnamo och uppemot Uddevalla så får man molnigt väder söder om den linjen. Men under dagen rör det sig vidare norrut och fortsätter att avancera, säger Martin Hedberg.

Dessutom får stora delar av södra Sverige överväga att ändra sina planer om de hade tänkt att fira midsommar utomhus. Vid lunchtid har en front med regn nått Skåne och den fortsätter sig sedan röra sig uppåt Göteborg som får regn vid tre-fyra-tiden. Det är främst de västra landskapen i Götaland – Skåne, Halland och Västra Götaland, som berörs av regnet.

Under lördagen fortsätter det att regna av och till i Götaland och delar av Svealand medan Norrland får fortsatt fint väder. Under söndagen har regnvädret rört sig ännu längre upp men norra Norrland kan förvänta sig uppehåll även då.

– Det var bäst väder i går och nu blir det sakta sämre igen. Nästa vecka blir det regn och på måndag kan det komma ganska mycket, säger Martin Hedberg.

Hur är det egentligen, brukar det oftast regna eller vara fint på midsommarafton?

– Jag tror alla har sin egen historia om midsommarafton. Men det brukar vara bäst väder i kustområdena. I inlandet den här tiden på året brukar vädret präglas av de här stackmolnen, att det är riktigt fint på morgonen, växlande molnighet fram på dagen och någon enstaka eftermiddagsskur, säger Martin Hedberg.

De riktiga högsommartemperaturerna fortsätter att dröja. Även veckan efter midsommar präglas av det ostadiga vädret med ömsom fina dagar och ömsom regn med temperaturer på mellan 15 och 20 grader som har varit temat för juni. Månaden kommer förmodligen gå till historien som blötare än normalt och kanske någon grad svalare än normalt enligt Martin Hedberg på Klart.se.

– Det är många som frågar när den här riktiga sommarvärmen kommer men jag vill poängtera att det är väldigt många som är väldigt nöjda med det här vädret som är nu. Att det inte är för varmt, att det inte torkar och att skogarna inte brinner. Det gäller att passa på att njuta.

PROGNOS:
Så blir vädret där du är

LÄS OCKSÅ:
Tät trafik på midsommarvägarna

Se hur vädret blir där du är klart.se
Annons
Annons

En solig midsommarafton väntar i nästan hela landet, men frammåt kvällen drar molnen ihop sig för regn. Arkivbild från Gräskö i Stockholms Skärgård.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons