X
Annons
X
På rasten arbetar barnen på Siburi Primary School i Homa Bay County i västra Kenya med att hålla efter skolans idrottsplats. Homa Bay är ett av de värst malariadrabbade områdena i världen – över hälften av befolkningen har smittats.
På rasten arbetar barnen på Siburi Primary School i Homa Bay County i västra Kenya med att hålla efter skolans idrottsplats. Homa Bay är ett av de värst malariadrabbade områdena i världen – över hälften av befolkningen har smittats. Foto: Peter Alestig

Solenergi skapar en ljusare framtid för Afrikas barn

Långläsning

Det pågår en solenergirevolution i världen – och ingenstans märks den kanske lika tydligt som i Afrika söder om Sahara. Med enkla och billiga solpaneler får miljontals människor plötsligt tillgång till elektricitet. Den nya tekniken skänker en ljusare framtid till dem som behöver det allra mest: barnen.

Homa Bay. Stenhuggaren Silvano Molo sitter bredvid sin fru Alice Anyango, lutad mot väggen av lera i den enkla hydda han har byggt med sina egna händer. Hans ansikte är tärt, utmärglat. På bordet, mitt emellan honom och de fem av hans barn som av nyfikenhet gjort oss sällskap, ligger hans malariamedicin. Över hälften av invånarna i Homa bay – som ordagrant betyder feberviken – lider av malaria. Silvano Molo har tappat räkningen på hur många gånger han har blivit sjuk.

– Det är en del av livet här, säger han.

På rasten arbetar barnen på Siburi Primary School i Homa Bay County i västra Kenya med att hålla efter skolans idrottsplats. Homa Bay är ett av de värst malariadrabbade områdena i världen – över hälften av befolkningen har smittats.

Foto: Peter Alestig Bild 1 av 15

Alice Anyango och Silvano Molo bor med sju barn i ett litet lerhus utanför Homa Bay i västra Kenya vid Victoriasjöns strand.

Foto: Peter Alestig Bild 2 av 15

Yvone Aroth och Brenda Acheng läser sina läxor i solcellslampans sken. Lampan kan lysa upp hela huset i flera timmar efter att ha laddats under dagen.

Foto: Peter Alestig Bild 3 av 15

Familjen Molo-Anyango.

Foto: Peter Alestig Bild 4 av 15

Gideon Okuku och Jesper Hörnberg.

Foto: Peter Alestig Bild 5 av 15

Gideon Okuku, vicerektor på Siburi Mixed Secondary School, visar upp några av solcellslamporna som skolan har köpt in.

Foto: Peter Alestig Bild 6 av 15

Eleverna på Siburi Mixed Secondary School har kraftigt förbättrat sina betyg sedan skolan köpte solcellslampor för fyra år sedan.

Foto: Peter Alestig Bild 7 av 15

Eleverna på Siburi Mixed Secondary School har möjlighet att låna solcellslamporna som skolan har köpt in.

Foto: Peter Alestig Bild 8 av 15

Elever leker på en rast på Siburi Primary School i Homa Bay County.

Foto: Peter Alestig Bild 9 av 15

Tiobarnspappan James Ayudu Olar har vandrat fem kilometer till Siburi Primary School för att köpa sin andra solcellslampa.

Foto: Peter Alestig Bild 10 av 15

Siburi Primary School i Homa Bay County.

Foto: Peter Alestig Bild 11 av 15

"Storsäljaren" från det svenska företaget Givewatts är både en lampa och en laddare för mobiltelefoner.

Foto: Peter Alestig Bild 12 av 15

Fem av barnen i familjen Molo-Anyango studerar runt familjens solcellslampa. "Det är otroligt mycket lättare att studera nu. Den gamla lampan gav rök och ljuset var väldigt svagt, det gick inte att studera länge och var ohälsosamt", säger Victor Ocheng Molo.

Foto: Peter Alestig Bild 13 av 15

I framtiden hoppas Alice Anyango att familjen kan ha råd att köpa en enkel kyl. "Maten blir dålig väldigt snabbt här. En kylbox skulle hjälpa oss mycket."

Foto: Peter Alestig Bild 14 av 15
Bild 15 av 15