Enormt ökenprojekt – solen kan bli ”nya oljan”

Ute i Saharas öken står Afrikas högsta byggnad – en gigantisk pinne med en lysande sol på. Marockos mål med över 50 procent förnybar energi är inom räckhåll och nu går Saharas sol på export. Allt började med en kung som satte ned foten. Följ med till världens största termiska solkraftverk.

Uppdaterad
Publicerad

Öknen. I tanken varm och mjuk. Stekande sol och inträngande sanddynor på ständig flykt. Men inte här vid Saharas port. Här är allt hårt, stenigt och ogästvänligt. Det är även vägen hit. En hisnande resa i skymningen på slingrande vägar, över höga berg. En by med kokande kärl på gatan blir civilisationens sista utpost. Sedan timmar av kompakt mörker, som endast lyses upp av några få ensamma lyktstolpar.

När solen går upp vaknar byborna i Atlasbergen och i de små samhällena i öknen som byggts upp kring prunkande oaser. De brukar jorden med krökta ryggar och enklast möjliga redskap. Det råder fattigdom, men inte armod.

Det lysande tornet i öknen syns från mils avstånd. Och den gigantiska solkraftsanläggningen kan ses från rymden.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 8

Mustapha Sellam, chef för anläggningen, med det lysande tornet i Noor 3 långt i bakgrunden.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 8

I Sahara kan det bli 50 grader varmt. Med en storskalig utbyggnad av sol- och vindkraft här skulle den förnybara energin kunna täcka hela världens behov.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 8

I byarna runt omkring solkraftverket har invånarna – som i många fall själva saknar el – vant sig vid en andra sol på himlen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 8

Hicham Bouzekri, chef för forskning och utveckling på Moroccan Agency for Sustainable Energy, tror att kungens makt skyndat på utvecklingen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 8

Staden kallas ”porten till öknen” och är känd både för sin solkraftspark och för att vara inspelningsplats för såväl Game of Thrones och Lawrance of Arabia.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 8

Tusentals speglar fördelade på fyra anläggningar i öknen fångar upp solens strålar med lite olika tekniker i Marockos gigantiska solprojekt.

Foto: Masen Bild 7 av 8

Ingen hägring. Ljuset från tornet i Noor 3 är så starkt att det bländar. Anläggningarna här ska kunna ge el till en miljon människor är planen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 8 av 8