Solen gick upp över Luleå basket

luleås guldsits För två år sedan balanserade Luleå Basket på ruinens brant. I eftermiddag kan de ta SM-guld för första gången. Luleås damer leder finalen mot Visby med 2-1 i matcher och kan avgöra hemma i Pontushallen, inför 2 600 åskådare. SvD berättar den sagolika historien om klubbens väg från konkurshot till guldläge.

Under strecket
Publicerad
Annons

april 2005.
Några minuter in i den femte och avgörande semifinalen borta mot guldfavoriten Solna Vikings är Luleå på väg ur slutspelet. De blir överkörda, uppätna. Aggressiva Solnaspelare är först på varenda boll. Luleå är paralyserat, ingenting fungerar.
Men det här är vinna eller försvinna, det är nu den hårda träningen ska ge resultat. Spelarna slåss om varje centimeter på banan. Luleå börjar få i sina skott, finner passningsvägarna till centern Katarina Andersson - som hittar korgen. Plötsligt är det Solna som gör misstagen. Luleå kommer ikapp och Solna leder bara med 64-63 när Katarina Andersson får läge till höger under korgen. Hemmaspelarna hänger i armarna på henne men på något sätt får hon ändå i bollen. Och bonuskastet.
Luleå leder med två poäng när Solna startar sitt sista anfall. Amerikanskan Christy Bacon bryter den avgörande passningen. Bollen går till Stina Nilsson som blir foulad och tilldöms två straffkast. Stinas darriga första byte är som bortblåst. I fjärde perioden har 18-åringen
totalt raderat ut Solnas stjärna Anna Höglund.
Stina tar chansen, sätter båda kasten. Luleå är i sin första final någonsin.

– Det här är det sjukaste som hänt i hela mitt liv. Fy fan vad jag är glad, snyftar matchvinnaren.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons