Annons

Soleimanis död kan bromsa Iran i Mellanöstern

Han var fruktad, avskydd och beundrad – mannen som kanske mer än någon annan har format Irans inflytande i Mellanöstern. Qassem Soleimanis död är ett hårt slag för Teheran som redan tampas med växande utmaningar mot landets intressen i regionen, enligt experter.

Under strecket
Sofia Eriksson / TT
Publicerad

En anhängare till Iranstödda Hizbollah i Libanon håller upp en bild som föreställer den dödade generalen Qassem Soleimani.

Foto: Maya Alleruzzo/AP/TTBild 1 av 4

Generalmajor Qassem Soleimani. Arkivbild.

Foto: AP/TTBild 2 av 4

Irans ayatolla Ali Khamenei (till vänster) tillsammans med Qassem Soleimani 2015.

Foto: AP/TTBild 3 av 4

Huthirebeller i Sanaa i Jemen protesterar mot den amerikanska attacken som dödade den iranske generalen Qassem Soleimani och den irakiske milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis.

Foto: Hani Mohammed/AP/TTBild 4 av 4

För Mellanösterns shiiter är han en blandning av James Bond, Erwin Rommel och Lady Gaga. Det slog åtminstone tidningen Time fast när den 2017 listade Qassem Soleimani som en av världens hundra mest inflytelserika. Och när generalen dödades av USA fylldes medierna av adjektivtunga porträtt av en skugglik mästertaktiker med regionens trådar i sin hand.

Det dröjde dock inte många timmar innan Soleimanis efterträdare tillkännagavs. Den av USA terrorstämplade specialstyrkan Quds står inte och faller med honom.

Annons
Annons
Annons