Annons

Militären dementerar statskupp i Zimbabwe

Beväpnad militär utanför Robert Mugabes residens i Harare på onsdagsmorgonen.
Beväpnad militär utanför Robert Mugabes residens i Harare på onsdagsmorgonen. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT

Zimbabwes president Robert Mugabes långa och brutala tid vid makten är av allt att döma slut.

Militären har tagit kontroll över viktiga statliga institutioner, och trots principiella invändningar från oppositionen är reaktionen främst lättnad. Kan det verkligen vara över?

Under strecket
TT-Reuters
Uppdaterad
Publicerad

93-årige Robert Mugabe är världens äldste ledare och frågan om vem som ska ta över makten efter honom har länge präglat Zimbabwe.

Foto: AP/TT

Soldater vid militärfordon utanför Zimbabwes huvudstad Harare.

Foto: Philimon Bulawayo/Reuters/TT

Zimbabwes första dam, Grace Mugabe. Arkivbild.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi

"Ja, det är surrealistiskt men det händer. Det är inte någon dröm. Det är inte någon mardröm. Detta är nuet och som Martin Luther King skulle ha sagt, i dag är första dagen på resten av våra liv. Upp med hakorna, landsmän", skriver den zimbabwiske oppositionspolitikern Tendai Biti lyriskt på Twitter efter att Zimbabwes militärledning tagit över statliga radio- och tv-stationen ZBC och meddelat att en insats pågår "mot kriminella" i kretsen kring presidenten. Han underströk också nogsamt att det som nu sker inte är någon militärkupp.

Generalmajor S B Moyo bedyrade vidare i det nattliga och direktsända tv-anförandet att så fort uppdraget är utfört ska allt återgå till det normala och förklarade att "hans excellens presidenten och hans familj är oskadda och att deras säkerhet är garanterad".

Annons
Annons
Annons