Annons
X
Annons
X

Soldater kränkta under Prideparaden

Det antimilitära nätverket Ofogs attack mot Försvarsmaktens deltagande i Prideparaden kommer att polisanmälas. Flera soldater tog illa vid sig och kände sig kränkta.

Foto: OFOG

Micael ”Totte” Ekdahl, ordförande i Hof (Homo-, bi- och transpersoner i försvaret), gick i lördagens Prideparad
när nätverket Ofogs aktivister slöt upp bredvid. Skyltar med texter som ”mitt jobb dödar” och ”här går jag och försvarar mina mänskliga rättigheter medans mitt jobb går ut på att kränka andras”, riktades kritik mot enskilda soldater.

– Jag kan säga att vi inte hann mer än att komma igång på Hornsgatan så kom ett 15-tal aktivister med skyltar med de här pratbubblorna på. De gick in mellan oss och för mig som var hjulvakt vid vår lastbil var det obehagligt, inte minst med tanke på säkerheten, säger Micael ”Totte” Ekdahl.

Ilskan i hans röst går inte att ta miste på.

Annons
X

– Jag blev förbannad. Arrangören borde ha tagit väck dem. De gick rakt in mot individer och lade på oss värderingar som vi inte står för. Jag kände mig maktlös.

Ofog fotograferade sin manifestation. Enligt Micael ”Totte” Ekdahl har flera av Hofs medlemmar tagit illa vid sig av både foton och protester.

– De är jätteledsna och vi ska anmäla det här till polisen. Samtliga som gick där jobbar för mänskliga rättigheter, de gick i paraden på sin fritid. Ofog har gjort en manifestation mot den skara som verkligen kämpar för mänskliga rättigheter. Jag har talat med flera ledsna och förbannade medlemmar som har sagt, aldrig mer att jag gör om det där.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ofogs kritik uppfattades av flera soldater som orättfärdig och missriktad enligt Micael ”Totte” Ekdahl.

  – Man har gett sig på individer och målar ut våra medlemmar med bilder på nätet. Att jag får en pratbubbla över mig med saker jag inte står för kränker min integritet. Kanske tycker de att eftersom jag har uniform får man kränka mig, men det tycker inte jag.

  Stockholm Pride fick kännedom om bråket mellan Försvarsmakten och Ofog på söndagskvällen.

  – Stockholm Prides parad är en öppen manifestation för mänskliga rättigheter, det handlar om yttrandefrihet. Jag beklagar att en del har använt den öppenheten för att gå på andra deltagare. Jag har kontaktat Hof och uttryckt att jag tycker det är tråkigt att en del har känt sig sårade, säger Pär Wiktorsson, ordförande i Stockholm Pride.

  Ofog deltog i paraden oanmälda.

  Det går att gå med utan att anmäla sig innan men arrangören föredrar att sällskap på fler än 30 personer ändå gör det. Orsaken är organisatorisk, det underlättar för arrangören.

  Cirka 45 000 personer deltog, enligt arrangörerna och Stockholmspolisen, i årets parad.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: OFOG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X