Soldater begravs 60 år efter slag

Utanför den lilla byn Seelow i östra Tyskland pågår fortfarande arbetet med att gräva upp kvarlevorna efter, identifiera och begrava de tyska och sovjetiska soldater som stupade i ett av Andra världskrigets största slag.

Under strecket
Publicerad
Annons

I år är det 60 år sedan slaget vid Seelow, som började den 16 april 1945 och höll på i tre dagar. Sovjet vann och hade därmed eliminerat det sista tyska motståndet före Berlin. Sammanlagt dödades cirka 50 000 människor i slaget, varav
12 000 tyska och 38 000 sovjetiska och polska soldater. Många av de stupades kvarlevor har sedan dess legat i hastigt grävda massgravar.

Efter Östtysklands fall började arbetet med att gräva upp gravarna, identifiera de döda och begrava dem. I tolv år har det arbetet hållit på och hittills har man identifierat och begravt 1 080 tyska och 700 sovjetiska soldater. Erwin Kowalke, som ansvarar för de tyska gravarna uppskattar att det ligger omkring
10 000 kroppar kvar i jorden kring Seelow. Ambitionen är att identifiera och begrava alla. Arbetet kommer alltså att pågå ännu i åtskilliga år.
– Andra världskriget kommer inte att vara verkligen avslutat förrän alla kroppar har återfunnits och fått en riktig begravning, säger Kowalke till nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons