Annons

Soldatens maktlöshet gör kriget påtagligt

Pensionerade nederländske förläggaren Jan Geurt Gaarland har skapat sig en internationell författarkarriär under pseudonymen Otto de Kat
Pensionerade nederländske förläggaren Jan Geurt Gaarland har skapat sig en internationell författarkarriär under pseudonymen Otto de Kat Foto: FOTO AOP

En familj, utspridd över Europa under andra världskriget, en stor hemlighet är ingredienser i en komplex intrig som knappt hinner utvecklas förrän allt är över.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Operation Barbarossa var kodnamnet för tyskarnas invasion av Sovjet under andra världskriget, en massiv militär insats som kostade enorma mängder människoliv och som ändade den icke-angreppspakt som undertecknats mellan de båda länderna 1939. I sin roman Besked från Berlin låter den holländske författaren Otto De Kat operationen bli utgångspunkt för sin berättelse om en familj som lever sina liv på olika ställen i Europa under krigets skede.

Diplomaten Oscar Veerschur bor och verkar i Bern, där hans diplomatiska verksamhet handlar om att navigera krigets mer eller mindre tydliga blindskär. Hans hustru Kate bor i London, där hon arbetar som frivillig på ett av de stora sjukhusen. Deras dotter Emma finns i Berlin, gift med den i det fördolda regimkritiske Carl som arbetar på det tyska utrikesministeriet. När Oscar får möjlighet att träffa dottern en eftermiddag i Schweiz avslöjar hon att Carl fått veta att datum för invasionen av Sovjet är satt till 22 juni, tre veckor längre fram.

Annons
Annons
Annons