Recension

Karl XIV Johan. En fransman i NordenSoldaten bar sin krona med humor

Han gav namn till Oslos paradgata och en delikat svamp. Han gjorde också tidernas karriär och gav Sverige en ny dynasti. Lars O Lagerqvist har skrivit en läsvärd bok om marskalk Bernadottes märkliga liv som kung i höga Nord och kommit nära personen Karl XIV Johan.

Under strecket
Publicerad
Annons

På sin ålders höst konstaterade den forne marskalken Jean Baptiste Bernadotte, med glimten i ögat, att han i sin ungdom varit republikan men att han numera var rojalist. Av goda skäl, noterade man i omgivningen. Marskalken hade nämligen blivit kung av Sverige och Norge och etablerat vårt lands ännu regerande dynasti. Han hade dessutom begåvats med ett ovanligt långt liv och kommit att framstå som en ålderman på den europeiska monarkiska scenen, sitt ofrälse ursprung till trots.
”Ingen har visat upp en karriär som liknar min”, dikterade han stolt från dödsbädden. Jean Baptiste, Nordens främste fransman genom tiderna, hade råd att både skämta om det förflutna och känna sig nöjd med tillvaron.

Det har förvisso skrivits hyllmeter om vår nuvarande konungs farfarsfarfarsfarfar, men eftersom det rör sig om en i flera avseenden stor och spännande personlighet som har spelat en betydande roll i historien och avsatt
mycket källmaterial finns det gott om utrymme för fler böcker. Den senaste i raden, Karl XIV Johan. En fransman i Norden, är skriven av Kungliga

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons