Annons

Med osten i fokus: Tre rätter att laga i helgen

Sofia Wood bjuder på recept ur sin nya kokbok.
Sofia Wood bjuder på recept ur sin nya kokbok. Foto: Frida Edlund/Norstedts och TT

Bjud på något enkelt och läckert till lunch eller kanske som kvällsmat i helgen. Med ost som huvudaktör eller i en biroll blir det både festligt och gott.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad
Bild 1 av 4
Bild 2 av 4
Bild 3 av 4
Bild 4 av 4
Bild 1 av 1

Bakade ägg med zucchini och färskost

4 portioner

1 liten purjolök, skivad
1 liten zucchini, fint strimlad
8 ägg
80 g boursinost eller liknande färskost
1 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Smör till stekning

Till servering
Sockerärtor, persilja eller smörgåskrasse
Chiliflakes
Surdegsbaguette
Grönsallad

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Smält smör i en stor ugnsfast stekpanna och fräs purjolöken mjuk. Vänd ner zucchinin och fräs så att den mjuknar lite.

3. Gör åtta små gropar i grönsaksblandningen och knäck ner ett ägg i varje. Smula över osten i bitar, salta och peppra generöst och ringla över olivolja.

4. Ställ in pannan i ugnen och baka tills äggvitan stelnat men äggulan fortfarande är mjuk, ca 10 minuter.

5. Toppa med sockerärtor eller persilja samt lite chiliflakes och servera bröd och grönsallad till.

Annons
Annons
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

Rostade päron med linser och ädelost

4 portioner

1 kg fasta päron
4 msk vit balsamvinäger
4 msk olivolja
100 g valnötter
1 påse rucola (70 g)
1 paket kokta gröna linser eller belugalinser (380 g), sköljda
200 g ädelost, smulad
Flingsalt och nymalen svartpeppar

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Skölj och klyfta päronen. Lägg dem i en ugnsfast form och ringla över 2 msk balsamvinäger och 2 msk olivolja. Salta och peppra ordentligt. Stek i ugnen i ca 15 minuter tills päronen är mjuka och har fått fin färg.

3. Rosta valnötterna i en torr stekpanna.

4. Lägg upp rucola och linser på ett fat och toppa med päron, ädelost och valnötter. Vispa samman resterande balsamvinäger och olivolja och ringla över. Avsluta med lite flingsalt och svartpeppar.

Bakad brie med varm rosmarinhonung, fikon och nötter

4–6 portioner
1 rund hel brieost (500 g)
1 dl honung
1 kvist rosmarin, försiktigt mortlad för att frigöra smkerna
1 dl hackade nötter, t ex valnötter, mandlar eller pinjenötter
1 granatäpple, brutet i stora bitar
1 dl fikon, björnbär och/eller blåbär
Ostkex till servering

1. Värm ugnen till 200 grader. Lägg hela brietårtan på en ugnsplåt med bakplåtspapper och baka i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Det är viktigt att brietårtan är hel, eftersom den annars kommer att flyta ut.

2. Värm under tiden honungen i en liten kastrull tillsammans med rosmarinkvisten ca 5 minuter. Den behöver inte koka, bara värmas.

3. Ta ut den bakade osten och toppa med nötter, fikon, bär och honung. Servera direkt med goda kex.

Recepten är hämtade ur ”Chez Wood – en kokbok för vardag, vila och fest” av Sofia Wood (Norstedts).
Foto: Frida Edlund

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons