Så ser Södertäljes unga på framtiden

Under strecket
Publicerad
SvD Näringsliv åkte till Arbetsförmedlingen i Södertälje, den kommun i Stockholms län som har högst andel arbetslösa ungdomar. Just idag informerar man om att Försvarsmakten söker unga med invandrarbakgrund till en förberedande militärutbildning.   
  

Faiya Younan, 20 år, Södertälje 
– Jag tar examen nu så jag ska precis skriva in mig på Arbetsförmedlingen och börja söka jobb. Jag har pluggat i Storbritannien i tre år. Där är systemet annorlunda man fokuserar mycket på praktik och på att unga ska få erfarenhet. Jag tror att det är bättre, även om man inte får så mycket betalt.

SvD Näringsliv åkte till Arbetsförmedlingen i Södertälje, den kommun i Stockholms län som har högst andel arbetslösa ungdomar. Just idag informerar man om att Försvarsmakten söker unga med invandrarbakgrund till en förberedande militärutbildning. Faiya Younan, 20 år, Södertälje – Jag tar examen nu så jag ska precis skriva in mig på Arbetsförmedlingen och börja söka jobb. Jag har pluggat i Storbritannien i tre år. Där är systemet annorlunda man fokuserar mycket på praktik och på att unga ska få erfarenhet. Jag tror att det är bättre, även om man inte får så mycket betalt.

Foto: YVONNE ÅSELL
Zahar Mailaway, 26 år, Södertälje 
– Jag har varit arbetslös i fyra år. Det är jobbigt att inte ha jobb. När jag sökte på ett café sa ägaren att jag inte kunde jobba där för att jag har slöja. Jag fick höra samma sak på ett annat ställe där jag sökte jobb. Min förhoppning är att jag ska få jobba som barnskötare i framtiden.

Zahar Mailaway, 26 år, Södertälje – Jag har varit arbetslös i fyra år. Det är jobbigt att inte ha jobb. När jag sökte på ett café sa ägaren att jag inte kunde jobba där för att jag har slöja. Jag fick höra samma sak på ett annat ställe där jag sökte jobb. Min förhoppning är att jag ska få jobba som barnskötare i framtiden.

Foto: YVONNE ÅSELL
Elenor Ataseven, 22 år, chef på assistansföretag, Södertälje
– Om man vill ha jobb så får man jobb. Man måste leta effektivt och vara villig att ta servitrisjobb och sådant. Alternativet är att plugga. Själv började jag jobba direkt efter gymnasiet och har gjort det sedan dess.

Elenor Ataseven, 22 år, chef på assistansföretag, Södertälje – Om man vill ha jobb så får man jobb. Man måste leta effektivt och vara villig att ta servitrisjobb och sådant. Alternativet är att plugga. Själv började jag jobba direkt efter gymnasiet och har gjort det sedan dess.

Foto: KENNY BENGTSSON
Bassam Hani, 21 år, Södertälje 
– Jag hoppade av individuella programmet på gymnasiet, det gick jag för att jag inte hade gått klart grundskolan. Anledningen till att jag hoppade av var att jag fick jobb men nu har jag ingenting. Jag ska läsa in betygen och hoppas få ett jobb inom bygg.

Bassam Hani, 21 år, Södertälje – Jag hoppade av individuella programmet på gymnasiet, det gick jag för att jag inte hade gått klart grundskolan. Anledningen till att jag hoppade av var att jag fick jobb men nu har jag ingenting. Jag ska läsa in betygen och hoppas få ett jobb inom bygg.

Foto: YVONNE ÅSELL
Marcus Jansson, 21 år, Södertälje
– Jag hoppade av gymnasiet. Jag har arbetat på Scania men fick gå när de gjorde sig av med folk. Nu arbetstränar jag men ska söka jobb till hösten.

Marcus Jansson, 21 år, Södertälje – Jag hoppade av gymnasiet. Jag har arbetat på Scania men fick gå när de gjorde sig av med folk. Nu arbetstränar jag men ska söka jobb till hösten.

Foto: KENNY BENGTSSON
Nemrud Tasel, 21 år, Södertälje 
– Nu har jag varit arbetslös i sex månader. Jag blev utskriven från Arbetsförmedlingen men har skrivit in mig igen för tre månader sen. Jag har aldrig haft ett jobb men skulle vilja jobba som elinstallatör.

Nemrud Tasel, 21 år, Södertälje – Nu har jag varit arbetslös i sex månader. Jag blev utskriven från Arbetsförmedlingen men har skrivit in mig igen för tre månader sen. Jag har aldrig haft ett jobb men skulle vilja jobba som elinstallatör.

Foto: YVONNE ÅSELL
Daniel Gabriel, 21 år, Södertälje 
– Jag har varit arbetslös i cirka ett år, men jag har haft fyra jobb innan dess. Problemet är att det ställs väldigt höga krav även för de enklaste jobben.

Daniel Gabriel, 21 år, Södertälje – Jag har varit arbetslös i cirka ett år, men jag har haft fyra jobb innan dess. Problemet är att det ställs väldigt höga krav även för de enklaste jobben.

Foto: YVONNE ÅSELL
Mattias Rudin, 21 år, Södertälje
– Nu tar jag studenten, sen ska jag ringa till företag och försöka få jobb. Jag vill bli målare. Det är nog inte så svårt för mig att få ett arbete eftersom jag har ganska mycket kontakter, jag är inte speciellt orolig.

Mattias Rudin, 21 år, Södertälje – Nu tar jag studenten, sen ska jag ringa till företag och försöka få jobb. Jag vill bli målare. Det är nog inte så svårt för mig att få ett arbete eftersom jag har ganska mycket kontakter, jag är inte speciellt orolig.

Foto: KENNY BENGTSSON
Michael Göksu, 21 år, Södertälje 
– Jag har varit arbetslös sedan i mars, innan dess jobbade jag på Astra. Jag har gått grundutbildningen för civilingenjör. Åldersdiskriminering är en anledning till att ungdomsarbetslösheten är så stor tror jag. Sedan kan det också vara så att man har för höga kvalifikationer.

Michael Göksu, 21 år, Södertälje – Jag har varit arbetslös sedan i mars, innan dess jobbade jag på Astra. Jag har gått grundutbildningen för civilingenjör. Åldersdiskriminering är en anledning till att ungdomsarbetslösheten är så stor tror jag. Sedan kan det också vara så att man har för höga kvalifikationer.

Foto: YVONNE ÅSELL
Anonym, 23 år, Södertälje 
– Jag vill inte att ni tar mitt namn och bild, det kan vara dåligt för mig när jag söker jobb. Nu har jag varit arbetslös i några månader. Jag tror att arbetsgivare väljer bort personer med invandrarbakgrund, de ser vad man heter och då får man inte komma på intervjun.

Anonym, 23 år, Södertälje – Jag vill inte att ni tar mitt namn och bild, det kan vara dåligt för mig när jag söker jobb. Nu har jag varit arbetslös i några månader. Jag tror att arbetsgivare väljer bort personer med invandrarbakgrund, de ser vad man heter och då får man inte komma på intervjun.

Foto: YVONNE ÅSELL
Minna Uussilta, 21 år, Södertälje
– Just nu är jag mammaledig, sen tänker äska jobb i butik. Jag har gått en utbildning via Arbetsförmedlingen som ökar mina chanser. Ungdomar är nog lite lata. Man måste engagera sig, skriva cv och framförallt gå runt och visa upp sig.

Minna Uussilta, 21 år, Södertälje – Just nu är jag mammaledig, sen tänker äska jobb i butik. Jag har gått en utbildning via Arbetsförmedlingen som ökar mina chanser. Ungdomar är nog lite lata. Man måste engagera sig, skriva cv och framförallt gå runt och visa upp sig.

Foto: KENNY BENGTSSON
Arshed Alsaberi, 22 år, Södertälje 
– Jag har varit arbetslös i ett år och går nu en jobbsökarkurs. Det är jobbigt, man har inga pengar. Jag är vuxen och vill leva normalt men det är svårt när man inte har jobb.

Arshed Alsaberi, 22 år, Södertälje – Jag har varit arbetslös i ett år och går nu en jobbsökarkurs. Det är jobbigt, man har inga pengar. Jag är vuxen och vill leva normalt men det är svårt när man inte har jobb.

Foto: YVONNE ÅSELL
Kigham Dama, 25 år, Södertälje 
– Jag har sökt många jobb under det här året som jag varit arbetslös. Nu väntar jag på att få komma på en intervju. Jag vet inte varför jag inte får jobb, jag har sökt allt möjligt.

Kigham Dama, 25 år, Södertälje – Jag har sökt många jobb under det här året som jag varit arbetslös. Nu väntar jag på att få komma på en intervju. Jag vet inte varför jag inte får jobb, jag har sökt allt möjligt.

Foto: YVONNE ÅSELL
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons