Annons

The half of itSockrigt tonårsdrama med Lady Bird-komplex

Leah Lewis och Alexxis Lemire.
Leah Lewis och Alexxis Lemire. Foto: KC Bailey/Netflix

Kärlek, vänskap och högtravande referenser – regissören Alice Wu leker med olika parkonstellationer i sin Cyrano-inspirerade high school-film.

Under strecket
Publicerad

Beläst tjej möter korkad sportfåne i ”The half of it”.

Foto: Netflix

Brådmogna 17-åringen Ellie Chu är kär i skolans snyggaste tjej Aster, hon som är nyinflyttad och fångar mångas uppmärksamhet i den amerikanska hålan Squahamish. Även den våpige sportkillen Paul har spanat in Aster. Vid ett tillfälle ber han Ellie att mot 50 dollar skriva ett kärleksbrev till Aster. Ellie tvekar men inser att hon behöver pengarna till elräkningen, hennes pappa har alltsedan flytten från Kina haft svårt att få jobb som matchar hans ingenjörsutbildning –  på grund av alltför stark accent. Problem med språket har dock inte Ellie, vars inledande kärleksbrev utvecklar sig till ett desperat spökskrivande i jakten på en romans. Frågan är bara vems kärlek Aster kommer att besvara.

Mer än lovligt inspirerad av en viss Cyrano (de Bergerac, efter Edmond Rostands sena 1800-talspjäs) leker regissören Alice Wu med olika parkonstellationer. Allting riskerar att gå fel men vänskap och viss vidsyn kan uppstå på vägen. En hel film som bygger på samma bedrägliga missförstånd, och som landar i ett duktigt klimax mitt i kyrkan. Nog för att det finns något fint i hur en beläst tjej möter en korkad sportfåne. Men till vilket pris, hur går till exempel porträttet av Aster ihop?

Annons
Annons
Annons