”Socialtjänsten har inte råd att mista fler medarbetare”

De som arbetar i socialtjänsten vill ha ett mänskligt arbetsliv, där de inte behöver bli sjuka av stress. Vision har tagit fram ett unikt material byggt på Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelanden som förstärker bilden av den alarmerande situationen, skriver Veronica Magnusson och Dalia Eid, Vision.

Under strecket
Publicerad

Landets socialtjänster har inte råd att förlora fler erfarna medarbetare. Men trenden går att vända, skriver Veronica Magnusson och Dalia Eid, fackförbundet Vision.

Foto: Pressbilder
Annons

Konstant tidspress, psykiskt påfrestande arbetsuppgifter och bristande introduktion för nyanställda. Så ser var­dagen ut för många chefer och med­arbetare i socialtjänsten, enligt Arbetsmiljöverkets inspektioner. Men trenden går att vända. Ansvaret ligger hos landets socialnämndspolitiker som måste garantera socialtjänsten rätt resurser.

Den tuffa situationen i socialtjänsten har lett till att socialsekreterare toppar sjukskrivningsstatistiken. Sedan 2010 har antalet nya sjukskrivningar till följd av stress bland socialsekreterare ökat med nästan 70 procent. Det har blivit allt svårare för Sveriges kommuner att rekrytera medarbetare till social­tjänsten.

Annons
Annons
Annons