”Socialtjänsten har ett mycket stort ansvar”

Åsa Regnér
Åsa Regnér Foto: Bertil Ericson/TT

Jag står i varje läge på barns och i detta fall särskilt på flickors sida när det gäller rätten att vara barn. Det skriver Åsa Regnér i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad
Annons

I en replik på min artikel om hur vi globalt och lokalt ska bekämpa barnäktenskap menar ett antal organisationer att jag är otydlig när det gäller lagen och hur den tillämpas i Sverige. Det ska inte råda någon tvekan om att jag i varje läge står på barns och i detta fall särskilt på flickors sida när det gäller deras rätt att vara barn. Ingen ska tvingas till äktenskap och i Sverige är det inte tillåtet att ingå äktenskap med barn.

Sedan den 1 juli 2014 är den lägsta åldern för att få ingå äktenskap i Sverige, utan undantag, 18 år. På många håll i världen ser det tyvärr annorlunda ut och det är inte möjligt att i svensk lagstiftning förbjuda barnäktenskap i andra länder. Däremot kan vi verka för att andra länder förbjuder barnäktenskap. För de barn som befinner sig i vårt land ska vi säkerställa att de får det skydd och stöd som de behöver och har rätt till.

Annons
Annons
Annons