Annons

Socialstyrelsen: Viktigt att det inte blir uniform

Foto: Lars Pehrson

Socialstyrelsen ställer inte krav på att personal som arbetar i gruppbostäder ska ha uniform. Tvärtom. Personalen kan i princip bära vilka kläder de vill som arbetskläder. De kan ha sina egna privata kläder, till exempel en t-shirt. Det är viktigt att personalens kläder inte gör att gruppbostaden får en institutionell prägel, skriver Bitte Fritzson och Karin Flyckt vid Socialstyrelsen i en replik.

Publicerad

Sedan årsskiftet gäller samma hygienregler vid arbete inom hemtjänsten, särskilda boenden och i gruppbostäder som inom hälso- och sjukvården. Syftet med bestämmelserna om kläder som bärs i arbetet är att förebygga smittspridning. Reglerna gäller bara vid direkta vård- och omsorgssituationer till exempel vid hjälp med personlig hygien och när det finns det risk för smittspridning. Reglerna gäller inte när man ser en film på bio eller när man är ute och dansar.

Vad det handlar om är att personal som arbetar inom vård och omsorg ska ha kortärmade kläder eftersom långärmade plagg försvårar möjligheten till god handhygien och ökar risken för smittspridning. Kläderna ska bytas minst varje dag för att på så sätt förebygga vårdrelaterade infektioner. Vårdrelaterade infektioner har ökat kraftigt och med enkla medel som till exempel kortärmade kläder och en bra handhygien så kan vi hjälpas åt att förebygga det. Ingen ska behöva smittas i onödan. Studier visar att upp till var tredje vårdrelaterad infektion kan förebyggas.

Annons
Annons
Annons