Annons
X
Annons
X

Socialstyrelsen: ”Arbetsgivaren har störst ansvar”

Trots att Socialstyrelsen har fått en varning om den danska läkaren som skadat minst 29 patienter på norska sjukhus har hon ändå kunnat arbeta på svenska sjukhus. Huvudansvaret är arbetsgivarens menar Socialstyrelsen, men Gävleborgs landsting ringde aldrig några referenser. Nu har patienter börjat ifrågasätta läkaren. ”Det kan bli aktuellt att flytta på henne”, säger ansvarig i landstinget till SvD.se.

– LÄKARE KAN KOMMA ATT OMPLACERAS

Landstinget i Gävleborg kollade aldrig läkarens referenser.

– Hon hade varit anställd av ett bemanningsföretag och verkade göra ett gott jobb så då fick hon en fast anställning hos oss, säger Kjell Norman, divisionsansvarig inom Gävleborgs landsting till SvD.se.

Landstinget har redan fått flera samtal från oroliga patienter som inte vill opereras av läkaren. Läkaren arbetar idag i Hudiksvall, men har tidigare även arbetat i Torsby, Värnamo och Jönköping.

Annons
X

– På sikt får vi se hur vi ska hantera situationen. Det kan bli aktuellt med att flytta läkaren till andra arbetsuppgifter. Vi har ju ingen laglig grund att säga upp henne.

Varför ringde ni inte referenser?

– Det kan jag inte svara på. Men idag kollar vi allt, patientanmälningar, information hos Socialstyrelsen och tidigare arbetsgivare noggrant.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I takt med att allt fler nordiska läkare jobbar i olika länder har svenska, norska och danska myndigheteter upprättat ett system där man utbyter information med varandra om indragna läkarlegitimationer. Den danska läkare som blivit av med sin specialistlegitimation i Norge har dock kvar sin vanliga läkarlegitimationen. I Sverige drar man inte in delar av en legitimation och den danska läkaren har därför kunnat jobba vidare utan synliga anmärkningar.

  På Socialstyrelsen har man fått information från Norge om att läkarens specialistlegitimation är suspenderad, information som gått vidare till tillsynsenheten i Örebro. Men så mycket mer kan man inte göra menar Pernilla Ek, chef för Socialstyrelsens enhet för behörighet.

  – Det finns en missuppfattning hos många sjukhus att bara för att vi inte har några invändningar så är allt okej. Men precis som i andra anställningssammanhang har man ett arbetsgivaransvar, man måste kolla flera referenser, säger Pernilla Ek till SvD.se.

  Men om ni visste att den här personen blivit av med en av sina legitimationer, borde inte ni ha hört av er till sjukhuset där läkaren arbetar?

  – Vi vet ju inte exakt var personer arbetar, och den här personen var ju först stafettläkare.

  Ett problem är att Socialstyrelsen inte får upprätta register.

  – Personuppgiftslagen och sekretesslagen gör det svårt för oss att samla den här sortens information. Det är ett ständigt återkommande problem. Ett sätt att göra informationen mer överskådlig skulle vara om vi fick ha gränsöverskridande register men där har Datainspektionen invändningar, säger Pernilla Ek till SvD.se.

  Även Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm är kritisk till att Gävleborgs landsting inte tagit referenser på läkaren.

  – Det är arbetsgivarens ansvar men vi har sett flera fall där det slarvas med det. Varföre vet jag inte men det kan ju få ödesdigra konsekvenser, säger hon till SvD.se.

  SvD.se har sökt socialminister Göran Hägglund (KD).

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X