Annons

Daniel Schatz:Socialistiskt förtryck bakom marmor och motorvägar

Asjchabad, Turkmenistan oktober 2019. Vladimir Putin och Gurbanguly Berdimuhamedow under ett bilateralt möte.
Asjchabad, Turkmenistan oktober 2019. Vladimir Putin och Gurbanguly Berdimuhamedow under ett bilateralt möte. Foto: TASS / via TT

Godtyckliga gripanden, tortyr och systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Men vem av alla självutnämnda MR-kämpar tar strid för invånarna i forna sovjetrepubliken, undrar Daniel Schatz.

Under strecket
Publicerad

Som en av ytterst få turister som årligen besöker den forna sovjetrepubliken Turkmenistan, bevittnar jag en välpolerad fasad av en av världens mest slutna diktaturer. Efter ankomst till Asjchabads gigantiska men öde flygplats – som uppförts till en kostnad av 25 miljarder kronor men endast utnyttjar tio procent av sin kapacitet – släpps jag in i det isolerade landet av en brysk passkontrollant. Detta efter läkarundersökning av en doktor som i stället för att undersöka mig mest vill prata om Zlatan.

Flygplatsen pryds, liksom andra offentliga byggnader, av envåldshärskaren Gurbanguly Berdymuchammedows porträtt. Personkulten av den narcissistiskt lagde presidenten är total, i klass med Kim Jong Ils Nordkorea, medan landet styrs med järnhand.

Annons
Annons
Annons