Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Thomas Gür: Socialismen ger toalettproblem

Till de mer tragikomiska nyheterna i internationell politik den här veckan hörde rapporterna om bristen på toalettpapper i Venezuela. President Nicolas Maduro skyllde knappheten på konspirationer av den venezuelanska socialismens fiender: den politiska oppositionen, de rika och de besuttna. Regeringen i Caracas lovade att importera 50 miljoner ton toalettpapper för att råda bot på bristen.

Att toalettpapper blivit en bristvara i Venezuela är ett tecken på att landet slutligen inträtt i den sanna socialismen. När Sovjetunionen existerade, var skildringar av jakten på toalettpapper ett återkommande tema i journalistik och litteratur. Författaren Ernst Brunner berättade således i sin bok
En dans på rovor från 1983, om sin tid som litteraturstuderande i dåvarande Leningrad och hur han gjorde räder in på lyxhotellens avträden, för att få med sig hem av den sällsynta varan.

Den venezuelanska toalettpappersbristen har samma orsaker som den tidigare sovjetiska: planekonomi. I det venezuelanska fallet handlar det om de priskontroller som infördes under senare år på så kallade basvaror. Den bakomliggande tanken är att vissa varor är så väsentliga för befolkningens väl och ve, att prissättningen av dem inte kan lämnas till den fria marknaden. Frågan om rengöring av folkets rumpor var en så viktig uppgift, att den säkrast kunde hanteras av statliga tjänstemän.

Annons
X

Resultatet blev, som det alltid blir när tredje part – i det här fallet statlig byråkrati – ska bestämma över relationen mellan två andra parter – användarna respektive tillverkarna av toalettpapper: brist, hamstring, svarthandel, köer och jakt på syndabockar. Det handlar inte om raketvetenskap. Detta är ett mönster som är känt ända sedan de prisregleringar med hot om dödsstraff, som kejsare Diocletianus införde i Rom 301 e Kr.

Man kan skratta åt det läge som socialismen försatt Venezuela i. Men mest bör man beklaga. Samma slags brist, svarthandel och köer råder för en rad andra basvaror som staten infört prisregleringar på. Sådan är socialismen.

Så ock i Sverige. Under andra världskriget infördes priskontroller på hyreslägenheter i Sverige, den så kallade hyresregleringen, som vi fortfarande inte lyckats avskaffa. Förvånar då det någon att så som det ser ut på toalettpappersmarknaden i Venezuela, så ser det ut på hyres”marknaden” i Sverige och med liknande beskyllningar om konspirationer? Och på ett sätt är vi sämre lottade. Vår regering kan inte importera några miljoner ton bostäder från utlandet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X