Annons
X
Annons
X

Socialdemokraternas HBT-organisation hoppar av Pride

Stockholm pride drar igång på måndag men utan en tung aktör. HBT-Socialdemokraterna Sverige tänker inte vara med. Nya gratis Pride utan inträde för besökare har gjort det dyrare för en del utställare.

Foto: GUNNAR LUNDMARK

Årets Stockholm pridevecka förläggs till Kungsträdgården. Nytt för i år är också att festivalen är öppen och gratis för alla att delta i. Förra året kostade ett veckopass upp till 800 kronor och en endagsbiljett upp till 400 kronor. Årets festival är billigare för besökare men för vissa utställare är det dyrare. HBT-Socialdemokraterna har ilsknat till över kostnaderna till den grad att man hoppar av.

– Vi hade en diskussion med Stockholm prides styrelse redan i våras, och fick veta om flytten till Kungsträdgården. Då sade man att det inte skulle kosta oss mer. Men för några veckor sedan fick vi veta att det skulle bli dubbelt så dyrt för oss, säger Anders Selin, förbundsordförande i HBT-Socialdemokraterna Sverige.

Han berättar att det tält som hans organisation brukar hyra har kostat mellan 25 000 och 30 000 kronor. Men i år kostar det 50 000 kronor.

Annons
X

– Vi tog en diskussion för att hitta en lösning och fick ett jättebra kompromissförslag. Vi skulle gå ner i tältstorlek och då få rabatt. Det accepterade vi men en och en halv dag senare ringer styrelseordförande för Stockholm pride upp och berättar att det löfte vi fått inte höll, att vi får betala fullt pris för det tältet också.

De olika beskeden har gjort att HBT-Socialdemokraterna inte kommer att finnas med i Kungsträdgården.

– Det är en principsak och handlar inte om kronor och ören. Man ger inte ett löfte för att sedan ta det tillbaka.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stockholm prides styrelseordförande Pär Wiktorsson, beklagar kollisionskursen med HBT-Socialdemokraterna.

  – Jag tycker det är tråkigt att det har skett ett missförstånd. Men jag tänker att det är kul att de i alla fall medverkar i vår parad och att SSU är med som utställare på festivalen, säger han.

  Hade ni en muntlig överenskommelse med HBT-Socialdemokraterna?

  – Vi har haft missar i konversationen men det här är en lösning för alla. Vi har erbjudit dem att gå ner i tältstorlek men de går inte med på den lösningen. Faktum kvarstår, inga partianknutna organisationer får utställarrabatt.

  Det är något som HBT-Liberalerna har accepterat och de deltar som utställare.

  Jon Voss, förlagschef för tidningen QX som bevakar HBT-frågor, ser fram emot årets Pride.

  – Jag har varit med sedan frigörelseveckan år 1977, det har alltid vara starka känslor inblandade. Det är stora förändringar i år men det ska bli spännande att se hur det faller ut, säger han.

  Han berättar att Pride i många andra länder är öppen och avgiftsfri. Han välkomnar förändringen även i Sverige.

  – Men det är viktigt att hela rörelsen känner sig välkommen, det är synd om alla inte gör det och det är något för Pride att ta på allvar. HBT-Socialdemokraterna är den näst största HBT-organisationen efter RFSL, så det är klart att de är betydelsefulla.

  Han har även hört fler invändningar mot den nya öppna festivalen. Som rädslan för att visa kärlek under festivalen eftersom den nu är öppen för alla.

  – Klart att den typen av diskussioner existerar för det här är nytt. Men jag har hört att det finns oro för att festivalen ska bli för urvattnad snarare än att man inte kan visa kärlek öppet.

  Pär Wiktorsson berättar att en avgiftslös och öppen festival har efterfrågats.

  – Vi har fortfarande ett inhägnat Pride-område. Det är i gemenskapen vi har tryggheten och vid sidan av det ett gediget säkerhetsarbete. HBTQ-personer har rätt till offentliga rummet och att inte behöva styras av rädslor för att hålla handen och hångla där man vill, säger han.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X